ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Δεν έχει πλοίο για σε...


Ζόφος
είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την ψυχολογία των εργαζομένων, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ ΓΣΕΕ. Πριν από λίγα χρόνια, όταν η ανεργία έφτανε πάνω από το 20%, το να έχεις δουλειά, ακόμη και την πιο κακοπληρωμένη, ήταν όρος επιβίωσης.
Σήμερα αυτό δεν φτάνει. Το να έχεις μια θέση εργασίας δεν εξασφαλίζει επιβίωση. Πολύ περισσότερο δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση. Η ανεργία έχει μειωθεί στατιστικά, αλλά το ίδιο έχει συμβεί με το εισόδημα που δίνει η εργασία.
Ο πληθωρισμός και κυρίως η πραγματική ακρίβεια λεηλατούν τον μισθό. Και τελικά λεηλατούν μέχρι εξαφάνισης και το τελευταίο ίχνος αισιοδοξίας ότι κάποια στιγμή, μετά την αλληλουχία κρίσεων εδώ και 12 χρόνια, τα πράγματα θα επανέρχονταν σε κάποια ομαλότητα.
Για να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι κόβουν από όπου μπορούν. Κόβουν την «πολυτέλεια» της ψυχαγωγίας, την εξαίρεση μιας βδομαδιάτικης εξόδου, κόβουν τις δαπάνες στο σουπερμάρκετ, έκοψαν τις δαπάνες για θέρμανση, σε ένα βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε. Θα κόψουν, κατά τα φαινόμενα, και τις δαπάνες μιας σύντομης πασχαλινής εξόρμησης στα νησιά ή στην ύπαιθρο.
Οι αυξήσεις που ετοιμάζουν από σήμερα ή έχουν ήδη δρομολογήσει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες στα δρομολόγια ήταν αναπόφευκτες. Η αναρρίχηση του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι και πάνω από αυτά έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο.
Το άλμα που σημειώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απλώς εκπλήρωσε την «προφητεία» του παγκόσμιου πετρελαϊκού καρτέλ για εδραίωση αυτής της τιμής. Η οποία πέρασε και στη βενζίνη και στο ντίζελ και στο ναυτιλιακό καύσιμο.
Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αιφνιδιάζεται από τις αυξήσεις στα ναύλα της ακτοπλοΐας, που απειλούν να στερήσουν από τα φτωχότερα στρώματα την ελάχιστη πολυτέλεια μιας πασχαλινής απόδρασης. Και από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών τη δυνατότητα να υπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες υγείας, συναλλαγών με το κράτος, εκπαίδευσης, διακίνησης εμπορευμάτων.
Αλλά, όπως και σε όλα τα μέτωπα της νέας κρίσης, αυτή η κυβέρνηση θα έρθει εκ των υστέρων να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Υποθέτουμε ότι κάποια στιγμή, μετά το Πάσχα και αφού οι περισσότεροι θα έχουν παραιτηθεί από τη μικρή απόδραση του Πάσχα, θα ανακοινώσει με τον αναγκαίο θόρυβο κάποιο πυροσβεστικό μέτρο.
Ας τους ψιθυρίσει κάποιος ότι είναι ήδη αργά.

ΕΦ.ΣΥΝ / Aποψη