ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Kίνδυνος έξωσης από ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ


Ανακοίνωση των αιρετών εκπροσώπων των συνταξιούχων

Tον άμεσο κίνδυνο έξωσης από την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ των άνεργων δημοσιογράφων, των συνταξιούχων και όσων δεν έχουν μισθωτή εργασία (μπλοκάκια) επισημαίνουν με ανακοίνωση τους οι αιρετοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων στην ΕΣΗΕΑ Τζ. Κοντράρου, Γ. Φιλιππάκης και Α. Κυρίτση.
Την περασμένη Τρίτη οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της Ένωσης, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την πρόθεση του προεδρείου να δηλώσει στο ΓΕΜΗΣΕ ( μητρώο συνδικαλιστικών ενώσεων) ότι η ΕΣΗΕΑ είναι συνδικαλιστική ένωση ( δηλαδή έχει ως μέλη ΜΟΝΟ εργαζόμενους) μολονότι είναι επαγγελματικό σωματείο, που έχει μέλη και συνταξιούχους και ανέργους που έχουν όλοι ίσα δικαιώματα.  
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΏΠΩΝ
Στην ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων της ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζουν: 
« ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ! ΕΜΦΑΝΗΣ ΠΛΕΟΝ Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΝΑ «ΠΕΤΑΞΟΥΝ» ΕΞΩ ΑΠΟ ΕΣΗΕΑ-ΕΔΟΕΑΠ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ,ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Kυρίες και Kύριοι συνάδελφοι,
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων μελών της ΕΣΗΕΑ παρασταθήκαμε την Τρίτη 22 Μαρτίου στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να ενημερωθούμε για το θέμα των συνταξιούχων μελών της Ένωσης, που έχει ανακύψει και, όπως αποδείχθηκε, συζητείται από τη διοίκηση του σωματείου μας, αναφορικά με την υιοθέτηση από την Ένωση μας των διατάξεων του «Εργατικού(!)» νόμου Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, το θέμα είχε ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της Νο 3 συνεδρίασης του ΔΣ και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία γνωμοδοτικό σημείωμα σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι η Ένωση να εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ,( μητρώο συνδικαλιστικών ενώσεων) όπως προβλέπει ο νέος νόμος, ΑΛΛΑ για τις Συνδικαλιστικές Ενώσεις.
Η άποψη που ανέπτυξε ο ένας εκ των δύο δικηγόρων της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Απόστολος Τσαλαπάτης, από τον οποίο και ζητήθηκε το γνωμοδοτικό σημείωμα, ήταν υπέρ της εγγραφής της Ένωσης στο σχετικό Μητρώο, παρά το γεγονός ότι το Σωματείο μας είναι επαγγελματικό και ο νόμος 4808/21 αφορά ΜΟΝΟ Συνδικαλιστικές Ενώσεις.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, όπως μας διαβεβαίωσαν, δεν έχει λάβει ακόμη σχετική απόφαση, προφανώς λόγω αντιρρήσεων μελών του ΔΣ αλλά το θέμα, κατά την κ. Αντωνιάδου, παραμένει ανοιχτό και υπό συζήτηση!!... Στη συνάντησή μας η πρόεδρος κ. Μαρία Αντωνιάδου κάλεσε το νομικό σύμβουλο να υποστηρίξει και ενώπιον μας τη γνωμοδότηση του.
Η άποψη όμως περί της ένταξης μας στο νόμο Χατζηδάκη αγνοεί – εσκεμμένα ή μη – βασικά δεδομένα όπως:
- Η φυσιογνωμία της Ενώσεως από το ίδιο το Καταστατικό μας είναι «Επαγγελματικό Σωματείο». Συνεπώς δεν έχουμε σχέση με τα συνδικαλιστικά σωματεία.
- Ο νόμος Χατζηδάκη τροποποίησε διατάξεις του 1264/82 «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων» . Από το νόμο 1264/82 έχουν ρητά εξαιρεθεί ΕΥΘΥΣ ΕΞ ΑΡΧΗΣ οι δημοσιογραφικές ενώσεις (άρθρο 1 παρ.1). Και το άρθρο αυτό δεν τροποποιήθηκε με το νέο νόμο Χατζηδάκη. Συνεπώς και ο νέος νόμος δεν μας αφορά.
- Η εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ εξομοιώνει την ΕΣΗΕΑ με συνδικαλιστική οργάνωση. Και στις συνδικαλιστικές ενώσεις μετέχουν ΜΟΝΟ εργαζόμενοι και μάλιστα μισθωτοί, όπως προβλέπει ρητά ο νόμος Χατζηδάκη.
Τόσο η ανάδειξη των διοικήσεων των συνδικαλιστικών ενώσεων όσο και οι αποφάσεις τους, ελέγχονται ως προς τη νομιμότητα τους από τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των μελών τους, βασικότερο των οποίων είναι η εργασιακή τους κατάσταση.
Συνεπώς εάν δηλωθεί η ΕΣΗΕΑ στο Μητρώο ως συνδικαλιστικό σωματείο συνταξιούχοι, άνεργοι και εκ περιτροπής εργαζόμενοι (μπλοκάκια), με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, δεν μπορεί να ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ διότι παύει με τον τρόπο αυτό να είναι επαγγελματικό σωματείο!!....
Κατά συνέπεια, εγκυμονεί ο κίνδυνος ως μη μέλη της ΕΣΗΕΑ και οι συνταξιούχοι, άνεργοι και όλοι οι εργαζόμενοι με αυτές τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να βρεθούμε και έξω από το ασφαλιστικό μας Ταμείο, τον ΕΔΟΕΑΠ, χάνοντας την ασφαλιστική μας κάλυψη, την ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη, όπως υπάρχει σήμερα και σε όποια δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Και μαζί με εμάς ακολουθούν άνεργοι, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι που αμείβονται με όποια μορφή εργασίας έχουν υπογράψει.
Κι αυτό θα φανεί ΑΜΕΣΩΣ μετά τη δήλωση που θέλει να κάνει η ΕΣΗΕΑ στο ΓΕΜΗΣΟΕ, διότι μετά την εγγραφή μας θα ακολουθήσει έλεγχος με ηλεκτρονική καταγραφή όλων των δεδομένων και εκκαθάριση.
Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δηλώσαμε ότι είμαστε σε εγρήγορση και θα παρακολουθούμε το θέμα.
Θα είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση για να σταματήσουμε τα όποια σχέδια τους, με πρώτη μας ενέργεια, την παράστασή μας, την παρουσία μας στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, όταν το θέμα έλθει για συζήτηση.
Ο νόμος Χατζηδάκη σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν αφορά στην ΕΣΗΕΑ.
Οι διαβεβαιώσεις περί προθέσεων μη «έξωσης» των συνταξιούχων από την ΕΣΗΕΑ, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εκούσια και αυθαίρετη υιοθέτηση ενός νόμου (νόμος Χατζηδάκη) , που δεν μας αφορά. Ενδεχόμενη υιοθέτηση των απόψεων που ακούσαμε αντιτίθενται στο καταστατικό μας και σε ισχύουσες διατάξεις νόμων όπως αυτή του άρθρου 1 παρ.1 του ν.1264/82 και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποπομπή μας.»
Οι εκπρόσωποι Τζώρτζια Κοντράρου, Γιώργος Φιλιππάκης, Αγλαΐα Κυρίτση"