ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Πώς χτυπήθηκε μια εφημερίδα


Ένα ακόμα από τα ενδιαφέροντα θέματά του για τον Τύπο των παλιών καλών, πλούσιων, ημερών δημοσιεύει ο Άγγελος Μενδρινός. Αφορά τη δίκη στον οποία σύρθηκε η μεγάλης κυκλοφορίας πολιτική, λαϊκή, εφημερίδα, η Αθηναϊκή, η οποία ήκμασε τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Στο εδώλιο κάθισαν ο εκδότης της, o Γιάννης Παπαγεωργίου, ο προϊστάμενος τυπογραφείου και ένας από τους σπουδαίους Έλληνες γελοιογράφους, ο Αρχέλαος Αντώναρος (υπόγραφε μόνο με το «Αρχέλαος»), πατέρας του Ευάγγελου Αντώναρου και του πρόωρα χαμένου φίλου και συναδέλφου Μάνου Αντώναρου, που έφυγε νεότατος από τη ζωή στην καρδιά τού καλοκαιριού τού 2018.
Η δίωξη έγινε με αφορμή δύο σκίτσα του Αρχέλαου που «πρόσβαλαν», κατά το κατηγορητήριο, την κυβέρνηση Παπάγου και τον ίδιο τον ηγέτη της. Βέβαια, είχαν προηγηθεί άλλου τύπου πιέσεις για τον εκδότη της Αθηναϊκής, ο οποίος είχε και το περιοδικό με την ασύλληπτα μεγάλη κυκλοφορία, τον Θησαυρό. Ποιο ήταν το «κόλπο» τής επίθεσης στις εκδόσεις Παπαγεωργίου; Η διακοπή τής ατέλειας χάρτου για τον Θησαυρό. Ένα μέτρο που θα έκοβε τη ανάσα για κάθε έντυπο, αφού εκείνη τη εποχή, και για δεκαετίες μετά, ο Τύπος επριμοδοτείτο με το δικαίωμα να προμηθεύεται δημοσιογραφικό χαρτί χωρίς φορολογικά τέλη και το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιεί μόνο για την εκτύπωση, ούτε καν για χαρτί που χρησιμοποιούσαν οι δημοσιογράφοι για γράψιμο – άσχετα αν όλες οι εφημερίδες, ή οι περισσότερες, το έκαναν και αυτό από το περίσσευμα των ρόλων χαρτιού που φορτώνονταν στα ταχυπιεστήρια.
** Δείτε εδώ αναλυτικά το θέμα στο newsbreak.gr, με την εικονογράφηση που το συνοδεύει. Είναι ενδιαφέρον κυρίως για τους ανθρώπους της Ενημέρωσης, αλλά, βέβαια, όχι μόνο γι αυτούς.  
Harddog