ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Υπέρογκο το κόστος παραγωγής του δελτίου καιρού της ΕΡΤ


Υπερδιπλασιασμό του κόστους εκπομπής για τον καιρό στην ΕΡΤ καταγγέλλουν με ερώτησή τους προς τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Γιάννη Οικονόμου, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης.. του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του κόμματος, Αναστασία Γκαρά. Με περυσινή απόφαση το κόστος ανήλθε στα 1.195 ευρώ το επεισόδιο (διάρκειας 15 λεπτών), ενώ η ίδια ακριβώς παραγωγή -όπως αναφέρουν- επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στοίχιζε 454 ευρώ ανά επεισόδιο. Την ερώτηση υπογράφουν 27 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Aναλυτικά:
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ. Ι. Οικονόμου
«Υπέρογκο το κόστος παραγωγής του δελτίου καιρού της Ε.Ρ.Τ Α.Ε»
Ο χορός εκατομμυρίων συνεχίζεται στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ γύρω από τις μεικτές παραγωγές οι οποίες εγκρίνονται με μόνο κριτήριο τη λογική των εξυπηρετήσεων και της συναλλαγής με συμφέροντα «ημετέρων». Οι υπερκοστολογημένες, ακριβές μεικτές παραγωγές αποτελούν πλέον τον κανόνα στη «γαλάζια» ΕΡΤ, δυσανάλογου κόστους σε σχέση με αντίστοιχες παραγωγές.
Αφού η Διοίκηση Ζούλα-Γαμπρίτσιου φρόντισε με ευθύνη του Πρωθυπουργού (στην εποπτεία του οποίου ανήκει απευθείας η ΕΡΤ) να τη μετατρέψει, από δημόσια ραδιοτηλεόραση, σε «γαλάζιο» φερέφωνο κυβερνητικής προπαγάνδας του κομματικού στρατού, καταστρατηγώντας συχνά τους κανόνες δεοντολογίας, προχωράει στην περαιτέρω απαξίωση της, επιβάλλοντας ένα πλαίσιο πολιτικής αδιαφάνειας, διασπάθισης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Δεκάδες συμβάσεις εγκρίνονται τους τελευταίους μήνες για παραγωγές και υπηρεσίες χωρίς κριτήρια, με προφανείς υπερτιμολογήσεις υπηρεσιών, για έργο που θα μπορούσε η δημόσια τηλεόραση να παράγει με αισθητά μικρότερο κόστος.

Στο παρελθόν έχουμε αναδείξει αντίστοιχα περιστατικά ακριβών παραγωγών, οι οποίες αποτελούν σταθερή επιλογή και πλέον πάγια πρακτική της Διοίκησης. Δεκάδες μεικτές παραγωγές πολλών εκατομμυρίων έχουν εγκριθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τη στιγμή που συρρικνώνονται οι εσωτερικές παράγωγες, «κόβονται» καταξιωμένες και βραβευμένες εκπομπές και απαξιώνονται δυναμικά, έμπειρα και ικανά στελέχη της Ε.Ρ.Τ. Α. Ε.
Η πρόσφατη περίπτωση του δελτίου καιρού, με τίτλο «Καιρός… για ΕΡΤ», επιβεβαιώνει αυτό το πλαίσιο σπατάλης δημοσίου χρήματος, καθώς και το σχέδιο άλωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.
Με την απόφαση της 11ης Μαρτίου του 2020 (αρ. Πρωτ. 3125), το Διοικητικό συμβούλιο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε την ανάθεση εκτέλεσης μεικτής παραγωγής με τίτλο «ΚΑΙΡΟΣ… ΓΙΑ ΕΡΤ». Το κόστος ανά επεισόδιο εμφανίζεται στα 1.195 ευρώ για κάθε επεισόδιο, διάρκειας 15 λεπτών.
Σημειώνεται πως λίγους μήνες νωρίτερα, η διοίκηση της ΕΡΤ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχε εγκρίνει την ίδια παραγωγή για το ίδιο δεκαπεντάλεπτο δελτίο καιρού, με κόστος μόλις 454 ευρώ το επεισόδιο, περιλαμβανομένων του ΦΠΑ και των εργοδοτικών εισφορών.
Υπογραμμίζεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει να εγκρίνει την μεικτή αυτή παραγωγή (αρ. Πρωτ. 3371, 3658, 4112, 4194) με ελάχιστα μειωμένο κόστος (959 ευρώ την ημέρα) μέχρι και σήμερα.
Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους είναι προκλητικός και οφείλει η Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και ο αρμόδιος Υπουργός να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτή τη σπατάλη. Η χρηματοδότηση της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. προέρχεται απευθείας από τους φορολογούμενους πολίτες οι οποίοι περιμένουν ουσιαστική ανταπόδοση, με σεβασμό στη συνεισφορά τους, από την δημόσια ραδιοτηλεόραση και όχι υπέρογκες δαπάνες που αφήνουν ερωτηματικά και σκιές.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υφυπουργός:
1. Πώς αιτιολογείται η δραματική αύξηση κατά 130%, του κόστους για το δελτίο καιρού, μέσα σε λίγους μόνο μήνες;
2. Πώς αιτιολογείται αυτή η δαπάνη πλέον των 1.000 ευρώ την ημέρα για ένα δελτίο καιρού του οποίου η παραγωγή και η μετάδοση δεν παρουσιάζει σημαντικές τεχνικές απαιτήσεις;
3. Πόσοι εργάζονται στην παραγωγή του 15λεπτου αυτού δελτίου και ποιες είναι οι αμοιβές τους, οι οποίες να δικαιολογούν εργοδοτικές εισφορές άνω των 4.000 ευρώ/μήνα;
4. Για ποιον λόγο δεν αξιοποιούνται οι υποδομές και το προσωπικό της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ώστε η παραγωγή αυτή να γίνει αμιγώς εσωτερική, εξοικονομώντας με τον τρόπο αυτό δεκάδες χιλιάδες ευρώ;
5. Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσει ώστε να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια κι έλεγχος στις δαπάνες της Ε.Ρ.Τ Α.Ε. για τις μεικτές παραγωγές αλλά και τις αθρόες προσλήψεις που γίνονται χωρίς κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες στη δημόσια ραδιοτηλεόραση;

Τέλος ζητούμε να μας καταθέσετε αντίγραφα από τα οποία να προκύπτει:
- Το ακριβές κοστολόγιο της μεικτής παραγωγής όπου καταδεικνύονται αναλυτικά οι δαπάνες.
- Οι προδιαγραφές του έργου καθώς και η σχετική εισήγηση των υπηρεσιών της ΕΡΤ που τις συνέταξαν.
- H απόφαση παραλαβής του έργου όπου να προκύπτει ότι πληρούνται οι προδιαγραφές.