ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Ο Κελαηδόνης


To 1980 από το βήμα της Βουλής ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης σε ομιλία του - και χωρίς καμία αφορμή - αρχίζει να ξιφουλκεί κατά του Λουκιανού Κηλαηδόνη, τον οποίον μάλιστα.. αποκαλούσε "Κελαηδόνη": "Βάζουν τους φοιτητές ν’ ακούνε Καµπότζη, Αιθιοπία και Κελαηδόνη, αντί για µαθηµατικά και φιλοσοφία”. Λίγο πιο μετά: “Το πανεπιστήµιο έχει καταντήσει άσυλο για το συνέδριο του ΚΚΕ, για τις φυσικές ανάγκες µερικών και για τον Κελαηδόνη”.
Από εκείνη τη γραφική στιγμή του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου ο "θεσμικός Πρωθυπουργός" υπαινισσόταν ότι το ΚΚΕ κινείται στο όριο της παρανομίας, πέρασαν 41 χρόνια για να εμφανιστούν δύο βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό σχετικά με την εμφάνιση του Σπύρου Γραμμένου σε εκπομπή της ΕΡΤ πριν λίγες μέρες, όπου και τραγούδησε τον "Κουκουλοφόρο".
Ο "Κελαηδόνης" συνέχισε τη μεγάλη του συμβολή στο ελληνικό τραγούδι. Η επίθεση του Ράλλη το μόνο που κατέδειξε ήταν η φαιδρότητα της βαθιάς ελληνικής Δεξιάς. Το ίδιο θα συμβεί και σήμερα. Ο Σπύρος Γραμμένος, ένας θαυμάσιος δημιουργός, θα κάνει πιθανότατα σπουδαία πράγματα τις επόμενες δεκαετίες. Και θα τον συνδέει με τον Λουκιανό το γεγονός ότι έγιναν πρόσωπα αναφοράς άθελά τους μέσα στη Βουλή από την φαιδρή βαθιά ελληνική Δεξιά.
Δεν είναι απλώς η άγνοια που την χαρακτηρίζει, δεν είναι η αποστροφή σε κάθε "γέλιο που απειλεί την εξουσία", είναι αυτή η "έμφυτη τάση" σε κάθε λογοκρισία και η υποτίμηση κάθε τέχνης που θέλει να αναπνέει ελεύθερα και διαφορετικά.
Είναι επίσης η βαθύτατη υποτίμηση του κοινοβουλευτισμού και (επομένως) του κοινωνικού δημοκρατικού ελέγχου.
Σε μια εποχή που ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της Κυβέρνησης και της κρατικής εξουσίας έχει εξελιχτεί σε παρωδία (η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων κηρύσσεται αναπάντητη, όσες απαντώνται δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο και δημόσια έγγραφα δεν κατατίθενται στη Βουλή) δύο βουλευτές της ΝΔ θεώρησαν σκόπιμο να καταθέσουν ερώτηση γιατί ένας δημιουργός τραγούδησε ένα σατυρικό πολιτικό νανούρισμα σε μια εκπομπή ψυχαγωγική, συσχετίζοντάς το μάλιστα με την έρευνα της Μαρφίν.
Η εποχή των τεράτων είναι εδώ. Οσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει η πλειοψηφική εγγράμματη κοινωνία και κινητοποιηθεί τόσο το καλύτερο για τη χώρα.

Χριστόφορος Βερναρδάκης / fb