ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Μύθοι και αλήθειες για τα mRNA εμβόλια - Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά


Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, δίνει απαντήσεις στους πιο διαδεδομένους μύθους που συμβάλλουν την παραπληροφόρηση κατά του εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής ανατρέπει τέσσερις “μύθους” για τα mRΝΑ εμβόλια που ήδη χρησιμοποιούνται παγκοσμίως στον εμβολιασμό κατά του Covid-19
Οπως γράφει στο Facebook:
➤ Μύθος
Το εμβόλιο φτιάχτηκε πολύ γρήγορα.
ΓΕΓΟΝΟΣ. Συχνά πολύς χρόνος χάνεται μεταξύ των σταδίων της έρευνας. Η παγκόσμια χρηματοδότηση για τα εμβόλια Covid απέτρεψε τις τεράστιες αξιόπιστες κλινικές δοκιμές. Τα εμβόλια mRNA επίσης φτιάχνονται γρηγορότερα από τα παραδοσιακά εμβόλια.
➤ Μύθος
Τα mRNA αλλάζουν το DNA μας.
ΓΕΓΟΝΟΣ. Το mRNA είναι απλά ένα μήνυμα που διαβάζει το σώμα μας. Δεν μπορεί να αλλάξει ούτε το DNA ούτε τα γονίδιά μας. Σκεφτείτε το σαν μία ανακοίνωση, ένα «SARS-COV-2 -ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ» ώστε το σώμα μας να ξέρει ποιον ψάχνει. Το πόστερ της ανακοίνωσης φθείρεται αλλά το σώμα θυμάται.



➤ Μύθος
Τα mRNA εμβόλια έχουν πολύ επικίνδυνα συστατικά.
ΓΕΓΟΝΟΣ. Τα mRNA εμβόλια δεν έχουν συντηρητικά και περιέχουν μια επικάλυψη με peg (πολυ αιθυλενο-γλυκόλη) και λιπίδια για να προστατεύεται το mRNA, διάφορα άλατα, σάκχαρα και νερό.
➤ Μύθος
Δεν είναι ασφαλή. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία.
ΓΕΓΟΝΟΣ. Οι κλινικές δοκιμές μας έδειξαν πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. Οι παρενέργειες εμφανίζονται σύντομα μετά τον εμβολιασμό, επίσης σύντομα μετά τον εμβολιασμό το mRNA αποσυντίθεται. Σύντομα θα ξέρουμε και για πόσο χρειαστεί η προστασία μετά τον εμβολιασμό.