ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Στην επιτροπή των ειδικών ρίχνει ο Μητσοτάκης την ευθύνη για την τραγωδία της Θεσσαλονίκης


Xωρίς το παραμικρό ίχνος αυτοκριτικής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, χειρισμοί που εκτροχίασαν την κατάσταση στο δεύτερο κύμα με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης..Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του ANT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου ανέφερε ξανά ότι η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες στην πανδημία του κορωνοϊού ενώ ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έμεινε εκεί, αλλά ουσιαστικά μετακύλησε την ευθύνη στην επιτροπή των ειδικών για την απώλεια ελέγχου στη Θεσσαλονίκη. «Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης προ των εορτών της 26ης και 28ης Οκτωβρίου. Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη στήριξη του ΕΣΥ στη Βόρειο Ελλάδα» επισήμανε.
«Υπήρξαν απόψεις (σ.σ .για κλείσιμο της πόλης πριν του Αγίου Δημητρίου), τέτοιες απόψεις κατατίθενται συνέχεια στον δημόσιο διάλογο, αλλά δεν αντικατοπτρίζονται πάντα στις προτάσεις της επιτροπής. Αναγνώρισα εκ των υστέρων στη Βουλή ότι αν γνώριζα θα είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα φρόντισε να στείλει «μήνυμα» στην επιτροπή ενόψει της συνεδρίασής της για το λιανεμπόριο, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι «οι ειδικοί θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα. Με ενδιαφέρει να επιστρέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές».
Αναφορικά με τα Θεοφάνεια όπου η Εκκλησία έσπασε με τσαμπουκά τα μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είδε συμμόρφωση της Ιεράς Συνόδου. «Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σημειώνοντας προκλητικά ότι «δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», ενώ απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων. «Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ» σημείωσε. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης «όχι» στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς, παρά το γεγονός ότι αυτοί γίνονται με ρυθμούς χελώνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα έχουν έρθει αρκετές ποσότητες εμβολίων και μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού τουλάχιστον 2.000.000 πολίτες.
Αυτή τη φορά ωστόσο απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά την επίτευξη του τείχους ανοσίας, σημειώνοντας ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιασθεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού».
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το σενάριο των εκλογών εντός του 2021, αναφέροντας: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η φερόμενη ενίσχυση του υπουργείο Εσωτερικών σημαίνει κάτι».
«Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την 4ετία. Όχι το 2021 δεν θα είναι εκλογική χρονιά. Η κυβέρνηση απολαμβάνει μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

ΣΥΡΙΖΑ: Συνέντευξη - προσπάθεια ταπείνωσης της κοινής λογικής

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ήταν μια βαθιά απογοήτευση για όσους ήλπιζαν ότι θα δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις για τα εγκληματικά λάθη και τις παραλήψεις της κυβέρνησής του που έχουν οδηγήσει σε δραματικό απολογισμό σε απώλειες συνανθρώπων μας» σχολιάζει με καυστικό τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Εμφανίστηκε σαν να κυβερνά μια άλλη χώρα, που το σύστημα υγείας της δεν έχει καταρρεύσει, που η οικονομία της δεν βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση μεταπολεμικά, που οι επιχειρηματίες δεν βρίσκονται σε απόγνωση και οι εργαζόμενοι στην απόλυτη ανασφάλεια.
Δεν βρήκε επίσης μια κουβέντα να πει για τους υγειονομικούς που δέχονται καθημερινά επιθέσεις από τους υπουργούς του.
Δεν είπε τίποτα στους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολικές αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες και με ανοιχτά παράθυρα μέσα στο κρύο.
Απέφυγε για άλλη μια φορά να δεσμευτεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, ώστε να μάθουμε τι πραγματικά οδήγησε στην τραγωδία της Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
«Αντίθετα, τα βρήκε όλα τέλεια με τα εμβόλια που μετά τις υποσχέσεις για 2 εκατομμύρια το πρώτο μήνα τώρα πανηγυρίζουν για 8 χιλιάδες εμβόλια την ημέρα. Όλα τέλεια με εμβολιαστικά κέντρα που στέλνουν κόσμο στην άλλη άκρη της κάθε περιοχής απ' διαμένουν για εμβόλιο. Όλα τέλεια και με την ιχνηλάτηση, που απλά δεν υπάρχει γιατί δε γίνονται μαζικά τεστ ούτε και συνταγογραφούνται για να είναι προσβάσιμα στο πληθυσμό.
Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη σήμερα ήταν προσπάθεια ταπείνωσης της κοινής λογικής. Φαίνεται ότι η ανέμελη στιγμή του στην Πάρνηθα έχει μακρά διάρκεια».

ΚΚΕ: Στρώνει το έδαφος για την επόμενη μέρα με ακόμη μεγαλύτερα βάρη

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να εκφράσει “αισιοδοξία” και “μετριοπάθεια”, δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες του, αλλά κυρίως το ότι η πυξίδα της κυβέρνησής του -από την πανδημία και την κρίση, μέχρι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας- δεν κινείται με βάση τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και το εχθρικό για τους λαούς πλαίσιο που καθορίζουν οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:
«Αυτός είναι ο λόγος που το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει αθωράκιστο, ενόψει μάλιστα ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Αυτός είναι ο λόγος που το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά με αργούς ρυθμούς, με ανεπαρκή εμβολιαστικά κέντρα και περιορισμένο αριθμό εμβολίων, γιατί αυτό επιβάλλουν οι συμβάσεις της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε κουβέντα για τα αναγκαία μέτρα προστασίας που δεν έχουν ληφθεί σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς.
Όπως, επίσης, αυτός είναι και ο λόγος που καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όταν είναι γνωστά τα σχέδια ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για συνεκμετάλλευση και επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, υπέρ των διαφόρων ενεργειακών κολοσσών.
Σε ένα πράγμα μόνο θα συμφωνήσουμε με τον κ. Μητσοτάκη: Ότι όντως, εν μέσω της πανδημίας, “στρώνει το έδαφος για την επόμενη μέρα”, μόνο που αυτή η επόμενη μέρα έχει στόχο να φορτώσει στο λαό ακόμη μεγαλύτερα βάρη».
- πηγή: avgi.gr