ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021

Οι (όχι και τόσο) αθώες “γκάφες” του Αδώνιδος Γεωργιάδη


Ενίοτε σε έναν ανασχηματισμό έχει ενδιαφέρον όχι μόνο ποιοι αποχωρούν, αλλά και ποιοι δεν μετακινούνται και γιατί. Έτσι και στον πρόσφατο ανασχηματισμό, πολιτική σημασία έχουν όχι μόνο οι αλλαγές στην ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι έμεινε στη θέση του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να έθετε εκτός κυβέρνησης τον κ. Γεωργιάδη, όπως και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Επέλεξε να μη μετακινήσει τελικά κανέναν από τους δύο. Υπήρχε ένα κοινό σκεπτικό πίσω από τις δύο αυτές αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά και δύο διαφορετικοί λόγοι.
Και στα δύο υπουργεία ήδη από το περασμένο καλοκαίρι ο πρωθυπουργός έχει “κουρέψει” τις αρμοδιότητες των υπουργών, τοποθετώντας αναπληρωτές υπουργούς το Νίκο Παπαθανάση και το Θοδωρή Σκυλακάκη, αντίστοιχα. Έτσι το Μαξίμου ελέγχει απευθείας τις επενδύσεις στο Ανάπτυξης και το Ταμείο Ανάκαμψης στο Οικονομικών. Ούτως ή άλλως ο έλεγχος της “καγκελαρίας Μητσοτάκη” στους υπουργούς είναι ασφυκτικός και όποιο μέλος της κυβέρνησης κάνει του κεφαλιού του μπαίνει σε “μαύρη λίστα”.

Από εκεί και πέραν, ο μεν κ. Σταϊκούρας θεωρείται ένας επαρκής τεχνοκράτης για το θώκο του Οικονομικών, που έχει και πολύ “λάντζα”, ενώ ο κ. Γεωργιάδης εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα εκτός κυβέρνησης.
Βέβαια δεν πρόλαβαν καλά καλά να αναλάβουν οι νέοι υπουργοί και ο κ. Γεωργιάδης δημιουργούσε νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, ομολογώντας ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν από του Αγίου Δημητρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν τους άκουσε “από σεβασμό στην πίστη”.
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε, καθώς η δήλωση αυτή συνιστούσε παραδοχή ολέθριας επιλογής που οδήγησε σε έξαρση του δεύτερου κύματος κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα και δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως δεν είχε υπάρξει εισήγηση για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν από του Αγίου Δημητρίου, ο υπουργός Ανάπτυξης κατά την πάγια τακτική του υποστήριξε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του. Ισχυρίστηκε δε ότι εννοούσε κάποιους άλλους λοιμωξιολόγους και όχι τα μέλη της επιτροπής, χωρίς να αντιλαμβάνεται προφανώς ότι έτσι εξέθετε την επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας ότι δεν κατάφερε να προβλέψει τις εξελίξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γεωργιάδης “καρφώνει” την κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή και για μία μείζονα διάσταση της διαχείρισης της πανδημίας. Είχε φέρει ξανά τη ΝΔ σε δύσκολη θέση παραδεχόμενος λάθος στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι και πάλι τότε τα μάζευε άρον άρον. Και κόντρα στην κυβερνητική γραμμή πως ο κύριος λόγος έξαρσης της πανδημίας το φθινόπωρο ήταν η διασκέδαση και η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, αλλά και στην προσπάθεια Μητσοτάκη να αναδειχθεί η ΝΔ ως η δημοκρατική πολιτική δύναμη που στάθηκε απέναντι στη ΧΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριζε ότι η συγκέντρωση έξω από το εφετείο έφερε αύξηση κρουσμάτων.
Είναι όμως ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης τόσο αφελής; Ή κινείται με γνώμονα τους προσωπικούς του πολιτικούς σχεδιασμούς και το δικό του ακροατήριο, είτε χαϊδεύοντας την Εκκλησία με ό,τι κόστος σε κεντρώες ψήφους θα είχε αυτό συνολικά για την παράταξη της ΝΔ, είτε παίζοντας με “αντικομμουνιστικά” αντανακλαστικά;

- από κείμενο της Βίκυς Σαμαρά στο news247