ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019

Οι σκιτσογράφοι επιστρέφουν στο Σύνταγμα

                                  Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου
«Democrisis – Η Δημοκρατία σε Κρίση» ο τίτλος της έκθεσής τους

Τελικά τα κατάφεραν. Οι Έλληνες σκιτσογράφοι με τις ετήσιες εκθέσεις τους – την άνοιξη – στον σταθμό του μετρό “Σύνταγμα” μαγνητίζουν τις ματιές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι πως με τις δουλειές τους ανανεώνουν την άποψή μας για το χιούμορ, την πολιτική, το πολιτικά ορθό και ανορθόδοξο. Η έκθεση, όπως ίσως γνωρίζετε, είναι ελεύθερη για το κοινό. Η φετινή, τέταρτη, έκθεσή..
τους θα πραγματοποιηθεί στο γνωστό σημείο – Σταθμός Μετρό Σύνταγμα – στις αρχές του Απρίλη. Θα έχει τον τίτλο Democrisis – Η Δημοκρατία σε Κρίση. Το 2018 η έκθεση είχε τον τίτλο “Πόλεμος Α.Ε. – War S.A.”. Οι έλληνες σκιτσογράφοι δίπλα στις δικές τους δουλειές είχαν φιλοξενήσει δουλειές των Πορτογάλων καλλητεχνών. Φέτος είναι η σειρά των Ιταλών συναδέλφων τους. Γιατί άραγε; Οι Έλληνες σκιτσογράφοι θεωρούν πως η Ιταλία είναι επίκαιρη λόγω της ανόδου της ακροδεξιάς στη χώρα.
Φέτος τιμώμενος σκιτσογράφος είναι ο Francesco Tullio Altan – γνωστός ως Altan – που γεννήθηκε στο Τρεβίζο της βόρειας Ιταλίας στις 30 Σεπτεμβρίου του 1942 κι έμελλε να γίνει ίσως ο πλέον αναγνωρίσιμος σκιτσογράφος πολιτικής σάτιρας διεθνώς. Ο Αλτάν θα έρθει στην Ελλάδα στη διάρκεια της έκθεσης.
Στον σταθμό του Μετρό Σύνταγμα θα φιλοξενηθούν 130 σκίτσα 32 Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι Ιταλοί σκιτσογράφοι που θα πάρουν μέρος στην έκθεση είναι δώδεκα.
Στην ερώτηση γιατί διαλέξατε τον τίτλο “Democrisis – Η Δημοκρατία σε Κρίση” για τη φετινή σας έκθεση ο Δημήτρης Γεωργοπάλης από μέρους των Ελλήνων σκιτσογράφων μας είπε: “Η δημοκρατία είναι σε κρίση και οι επιπτώσεις του φαινομένου φαίνονται και σήμερα με την άνοδο της ακροδεξιάς και την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη. Είναι όμως και κάτι ακόμα. Τον Μάιο θα έχουμε ευρωεκλογές και στην έκθεσή μας θέλουμε να δώσουμε το δικό μας μήνυμα γι’ αυτό”.
 Γιάννης Παναγόπουλος / fragilemag