ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

49 νεκροί από τις επιθέσεις σε τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας

Τους 49 έχουν φτάσει οι νεκροί από τις σημερινές επιθέσεις σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μεταξύ των θυμάτων σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Ζηλανδίας, βρίσκονται και πολλά παιδιά.
Περίπου 48 άνθρωποι, έχουν
διακομιστεί στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονται με τραύματα από σφαίρες, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας. Τα τραύματά τους ποικίλουν από ελαφρά έως και σοβαρά, διευκρίνισαν οι αρχές.
Η πρώτη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ αλ Νουρ, στη λεωφόρο Ντινς, την ώρα που προσεύχονταν περίπου 300 πιστοί, εκ των οποίων 41 σκοτώθηκαν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ένας από τους δράστες ήταν λευκός, φορούσε στολή παραλλαγής, αλεξίσφαιρο και κράνος και χρησιμοποίησε αυτόματο τουφέκι όταν άνοιξε πυρ στο τέμενος. Η δεύτερη επίθεση έγινε στο τέμενος Μάστζιντ Λίνγουντ, όπου έπεσαν νεκροί ακόμη επτά.
Η  πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν επεσήμανε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει τεθεί στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι τέσσερις φερόμενοι δράστες του μακελειού που έχουν συλληφθεί έχουν εξτρεμιστικές απόψεις, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προσώπων που παρακολουθούνταν από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οπως αναφέρει η αστυνομία ο δράστης είναι ένας 28χρονος γεννημένος στην Αυστραλία που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε το όνομα «Brenton Tarrant».
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σημείωσε: «Σήμερα θρηνούμε, νιώθουμε σοκαρισμένοι, φρίκη, αγανάκτηση κι ορθώνουμε το ανάστημά μας για να καταδικάσουμε απόλυτα την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα από έναν εξτρεμιστή, έναν ακροδεξιό, έναν βίαιο τρομοκράτη».
Η αστυνομία εξουδετέρωσε εκρηκτικούς μηχανισμούς μετά τη σφαγή στην Κράιστσερτς και ζήτησε από όλα τα τεμένη της χώρας να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήδη οι άρχες έχουν προχωρήσει στις συλλήψεις τεσσάρων ατόμων, τριών αντρών και μιας γυναίκας.
Ο ένοπλος όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της ένοπλης εισβολής στα τεμένη έκανε ζωντανή μετάδοση (livestreaming) της αποτρόπαιας πράξης του επί τουλάχιστον 15 λεπτά.