ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Ολοταχώς προς το ανέκδοτο των Ευρωεκλογών

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κανονικά είναι κρίσιμες οι προσεχείς Ευρωεκλογές. Κανονικά κρίνεται το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου από το αποτέλεσμά τους. Αυτό τουλάχιστον διαβάζω και ακούω δεξιά και αριστερά, μαζί με επισημάνσεις του τύπου «μια Ευρώπη ανοιχτή, κόντρα στην Ευρώπη του Σαλβίνι», «ένα αύριο των προοδευτικών δυνάμεων, μακριά από το αύριο του Όρμπαν»,..
«για να ακούγεται η φωνή των λαών και όχι μόνο η φωνή των διευθυντηρίων». Και πάει λέγοντας…
Την ίδια ώρα βεβαίως, όχι η φωνή των λαών δεν ακούγεται, αλλά ούτε καν η φωνή των ευρωβουλευτών. Βλέπε την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε., που απέρριψε προσφυγή του Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ευρωβουλευτή Φάμπιο ντε Μάσι. Οι δύο άνδρες στρέφονταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), επειδή δεν έδωσε πρόσβαση στην Ελλάδα σε εσωτερικά έγγραφα την κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία πριν το δημοψήφισμα του 2015. Τα επίμαχα έγγραφα αφορούσαν στην απόφαση της Ε.Κ.Τ. να παγώσει την έκτακτη παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Η Τράπεζα είχε στηρίξει τότε την απόφασή της σε μια μυστική νομική γνωμοδότηση –σας θυμίζει μήπως το «Vice»; Τώρα το δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο αποφάσισε ότι η αμφιλεγόμενη αυτή κίνηση ήταν νόμιμη.
Μιλάμε για fuck off πιο μεγαλοπρεπές κι από εκείνο που είχε εισπράξει ο Γιάνης στο Eurogroup, όταν πήγαινε στις συνεδριάσεις και προσπαθούσε να τους πείσει ότι πρέπει να σεβαστούν τη θέληση του ελληνικού λαού και την απόφασή του να πάει κόντρα στα μνημόνια. Το Eurogroup που δεν το έχει ψηφίσει κανείς και ούτε πρόκειται να το ψηφίσει κανείς, αλλά κάνει περισσότερη δουλίτσα απ’ όση όλοι οι ευρωβουλευτές αντάμα. Και «τους έχει» τους ευρωβουλευτές που θα έλεγε κι ο Πολάκης, μη σου πω ότι «τους έχει» για πλάκα και ξεκαρδίζεται στα γέλια κάθε φορά που προσπαθούν να υψώσουν ανάστημα. Δεν φτάνει που παίρνουν τόσα λεφτά και δωρεάν εισιτήρια και συντηρούν και πολυμελές επιτελείο (καλησπέρα κύριε Κεφαλογιάννη!), θέλουν να έχουν και άποψη τα γίδια. Σε μια άλλη ζωή…
Πράγμα το οποίον, φυσικά, το ξέρουν οι ψηφοφόροι, το ξέρουν πολύ καλά και φροντίζουν να αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές σαν καρναβάλι και όχι σαν μια ευκαιρία να επηρεάσουν καταστάσεις. Ένας σωρό κόσμος δεν θα κατέβει καν να ψηφίσει και απ’ αυτούς που θα κατέβουν ουκ ολίγοι θα το ρίξουν στο χαβαλέ. Και τον γνωρίζουν αυτό πολύ καλά τα σοβαρά στελέχη στα επιτελεία των κομμάτων (ναι, έχει και σοβαρά στελέχη στα επιτελεία των κομμάτων), οπότε φροντίζουν να αποφεύγουν τις μεγαλοστομίες και τις θριαμβολογίες. Ακόμη και ο Άδωνις που τη φοράει con gusto την περικεφαλαία του Κολοκοτρώνη, κάτι για νίκη με διαφορά τριάμιση τα εκατό ψέλισε. Για να έχει τα νώτα του καλυμμένα!
Μια πολύ σοφή διαπίστωση, το παραδέχομαι, εκτός κι αν σκάσει μύτη ο Σάκης. Ο αστάθμητος παράγων των ευρωεκλογών, που απειλεί να ανατρέψει τις ισορροπίες. Έτοιμος είναι να προσφέρει στην Ευρώπη του την εμπειρία του από τις μεγάλες πίστες και τους δύστροπους πελάτες. Πολλά έχει να ωφεληθεί η Γηραιά Ήπειρος από το know how του Σάκη στις μάχες της νύχτας. Και μπορεί ο πόλεμος του μπακαλιάρου, ας πούμε, να μην είναι ευθέως αναλόγως με τον λουλουδοπόλεμο, αλλά δεν είναι και τόσο μακρινή ιστορία. Και τέλος πάντων απαιτούνται σθένος και γενναιότητα για ν’ αντέχεις τα καπρίτσια και τις ιδιοτροπίες του κάθε μεθυσμένου –πολλώ δε μάλλον του Γιουνκέρ! Μάλιστα, έχω την εντύπωση ότι ο Σάκης θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό, αν και όχι τόσο εύγλωττο, δίδυμο στην Ευρωβουλή με τον Ζαγοράκη

Υ.Γ. 1:
Το γεγονός ότι ο μάστερ των ελιγμών Πάνος Καμμένος παραμένει σιωπηλός όσον αφορά στις Ευρωεκλογές, λέει πολλά νομίζω. Ούτε καν ο Μπαλτάκος τις καταδέχεται.

Υ.Γ. 2: Ας μην αποκλείουμε πάντως κάποιο «φαινόμενο Λεβέντη». Έχω την εντύπωση ότι κάτι παλικάρια στη Βόρεια Ελλάδα θα χρησιμοποιήσουν τις Ευρωεκλογές για να στείλουν ένα μήνυμα στην Πειραιώς.

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr