ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Τι έκαναν τα φύλλα για το φύλο

Το νομοσχέδιο για τον νομικό επαναπροσδιορισμό του φύλου είναι μία θετική πρωτοβουλία. Και όμως, η στάση των μέσων ενημέρωσης, η άγνοια και η πουριτανική πονηριά τους, υπονόμευσε την ουσία των πραγμάτων  - Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης
Αν ήμουν εκδότης θα αγόραζα μία μεγάλη δημοσκόπηση με ένα και μόνο ερώτημα: «Εχετε καταλάβει τι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νομικό επαναπροσδιορισμό φύλου;» Ομως πρώτα θα έσερνα στο γραφείο μου τους αρμόδιους συντάκτες και θα ξεκινούσα από τους ίδιους.
Για μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης, το νομοσχέδιο που ψηφίζεται επιτρέπει σε ένα δεκαπεντάχρονο να σηκωθεί το πρωί και να μην πάει σχολείο, αλλά να πεταχτεί μέχρι την Ευελπίδων και να αλλάξει, στα χαρτιά, το φύλο του. Και αυτό είναι το υψηλό επίπεδο αντίληψης. Αν κατέβεις λίγο πιο κάτω θα διαπιστώσεις ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πειστεί πως, από εδώ και πέρα, αυτό που γινόταν παλιά στην..
Καζαμπλάνκα, τώρα προσφέρεται εύκολα, γρήγορα, ακόμα και σε ανηλίκους.
Είναι case study, που λέει και ο λαός μας. Μέσα σε λίγες ημέρες όλη η σχετική ειδησεογραφία μπήκε κάτω από τίτλους για «αλλαγή φύλου» ή, ακόμα χειρότερα, πίσω από θαυμαστικά με «αλλαγή φύλου για δεκαπεντάχρονα». Στο περίπτερο εμφανίστηκαν τίτλοι που, λίγο-πολύ, έλεγαν ότι κάποιος θέλει να αρπάξει τα παιδιά μας από την αγκαλιά της μάνας τους για να τα βγάλει στη Συγγρού. Φταίνε βέβαια και τα κανάλια. Δεν μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν ήρεμα και πειστικά τι ακριβώς φέρνει αυτό το νομοσχέδιο. Ζούμαραν στις αντιδράσεις και άφησαν την ουσία στο πλάι. Είναι, άλλωστε, ιδιόρρυθμο και το θέμα: η ουσία του ενδιαφέρει λίγους, αλλά οι αντιδράσεις αφορούν πολλούς. Επίσης ο επικοινωνιακός μας συντηρητισμός δεν ευνοεί την εμφάνιση τρανς ατόμων μπροστά στην κάμερα.
Και έτσι μπήκαν όλα στο καζάνι: η άγνοια, η έξαψη που προκαλούν θέματα κοντά στο σεξ και εκείνη η ακατανίκητη έλξη που ασκεί ο πουριτανισμός. Από δίπλα και λίγη σπέκουλα του τύπου «αυτοί οι αριστεροί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο». Ακούσαμε να σχολιάζουν το θέμα ιερείς, όχι όμως και άτομα με άμεσο ενδιαφέρον.
Το νομοσχέδιο για τον νομικό επαναπροσδιορισμό του φύλου είναι μία πρωτοβουλία που διευκολύνει τη ζωή λίγων συμπολιτών μας, αλλά κυρίως προσδίδει προοδευτικά στοιχεία στη θεσμική συγκρότηση της χώρας. Και όμως, η στάση των μέσων ενημέρωσης, η άγνοια και η πουριτανική πονηριά τους, υπονόμευσε την ουσία των πραγμάτων. Το νομοσχέδιο θα περάσει  με τη στήριξη και τμήματος της αντιπολίτευσης και θα είναι μία δύσκολη πολιτική επιτυχία, ενώ έπρεπε, απλώς, να είναι ακόμα ένα απόγευμα στη Βουλή.

- από το protagon