ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

50 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Τσε Γκεβάρα, ψηφιοποίησε και σας προτείνει την εκπομπή:
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
Σειρά ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου που ερευνά και αναλύει ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, από τον ελληνικό και διεθνή χώρο. Η εκπομπή αποτελεί αφιέρωμα που χωρίζεται σε δύο μέρη, με θέμα τη ζωή και το θάνατο του Τσε Γκεβάρα.
 
Μέρος Α΄, ΑΠΟ ΕΡΝΕΣΤΟ ΓΚΕΒΑΡΑ ΣΕ ΤΣΕ
 Το πρώτο  μέρος, παρακολουθεί την παιδική του ηλικία, τις σπουδές του και τα πρώτα.. ταξίδια του στα οποία ήρθε σε επαφή με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, την επαφή του με κύκλο πολιτικών εξορίστων στο Μεξικό όπου κατέφυγε το 1955 μετά το πραξικόπημα στη Γουατεμάλα, τη γνωριμία του με τον Φιντέλ Κάστρο και τη μετατροπή του σε στρατιωτικό ηγέτη. Το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου ασχολείται με την προετοιμασία της εξέγερσης στην Κούβα και την κατάληψη της εξουσίας. Εξετάζει τον τρόπο που ο Τσε Γκεβάρα επηρέασε την στρατιωτική αλλά και την πολιτική κατεύθυνση της επανάστασης με τη δύναμη που απόκτησε ως Κομαντάτε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας. Προβάλλονται πλάνα αρχείου από ομιλίες του σε πλήθος από τη θέση του Υπουργού Βιομηχανίας στην κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο και από τα ταξίδια του στη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα στην προσπάθειά του να καλλιεργήσει στενούς δεσμούς. Η εκπομπή διερευνά επίσης τις σχέσεις του Τσε με τη Σοβιετική Ένωση μετά την επανάσταση, όταν οι ιδεολογικές του θέσεις απομακρύνονται  σιγά σιγά από την επίσημη θέση της ΕΣΣΔ. Μιλούν  μεταξύ άλλων οι: Τζον Άντερσον, βιογράφος Τσε, Ελίζαμπεθ Μπούργκος, συγγραφέας, Ορλάντο Μπορέγκος, συνεργάτης του Τσε, Μπενίνο, αντάρτης του Τσε, Ενρίκε Ολτούσκι, Υφυπ. Αλιείας.

Μέρος Β΄, ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ
 Το δεύτερο μέρος παρακολουθεί την απομάκρυνση του Τσε Γκεβάρα από τα αξιώματα, την απόπειρα να οργανώσει ένοπλο αντάρτικο στην Βολιβία, τη σύλληψη και το θάνατό του. Διερευνώνται τα αίτια της φυγής του από την Κούβα, όταν το 1964 αποφασίζει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση Κάστρο. Πλάνα αρχείου πλαισιώνουν την εκπομπή, όπως η ομιλία του Τσε στο Αλγέρι τον Μάρτιο του 1965 όπου κατηγορεί για πρώτη φορά δημοσίως την ΕΣΣΔ και αφηγήσεις του Φιντέλ Κάστρο και του Μάριο Μόνχε γ.γ. Κ.Κ. Βολιβίας. Στο επεισόδιο μιλούν μεταξύ άλλων οι: Αλέιντα Γκεβάρα (υπουργός, κόρη του Τσε), ο Ορλάντο Μπορέγκος, στενός συνεργάτης του Τσε,  Τζον Άντερσον, βιογράφος Τσε, Ελίζαμπεθ Μπούργκος, συγγραφέας,  Μπενίνο, αντάρτης του Τσε, Ενρίκε Ολτούσκι, Υφυπ. Αλιείας και ο Φελίξ Ροντρίγκεζ, πράκτορας της CIA.

Τα ντοκιμαντέρ γυρίστηκαν στην Κούβα, στις ΗΠΑ, την Ισπανία και τη Γαλλία.
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης