ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Νέα ντοκιμαντέρ για την τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική αλλαγή


Δύο νέα ντοκιμαντέρ που πραγματεύονται ζητήματα που αφορούν άμεσα όλον τον πλανήτη, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αλλαγές που θα επιφέρει στην καθημερινότητά μας, αλλά και η κλιματική.. αλλαγή, τις επιπτώσεις της οποίας βιώνουμε πολύ συχνά πλέον, θα προβάλλει η ΕΡΤ3 την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου.
Στις 21:10, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Τεχνητή Νοημοσύνη: Η μεγάλη αλλαγή/Generation Algorithm», σε σκηνοθεσία Tilman Wolff/ Ranga Yogeshwar. Αμέσως μετά, στις 22:00, θα μεταδοθεί το ντοκιμαντέρ «Η Έκρηξη που άλλαξε τον κόσμο/The Volcano that changed the world» των Elmar Bartlmae, Florian Breier.
«Τεχνητή Νοημοσύνη: Η μεγάλη αλλαγή/Generation Algorithm».
Σκηνοθεσία Tilman Wolff/ Ranga Yogeshwar.
Η ψηφιοποίηση δεδομένων προχωράει και οι πρωτοποριακές εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν απίστευτες νέες δυνατότητες. Πώς θα αλλάξει η τεχνητή νοημοσύνη τον εργασιακό μας χώρο, την κοινωνία και την καθημερινότητά μας; Κινδυνεύει η προσωπική μας ελευθερία από την τεχνητή νοημοσύνη; Ο Ranga Yogeshwar διερευνά τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα και επισκέπτεται σημαντικούς επιστήμονες σε όλον τον κόσμο.
«Η Έκρηξη που άλλαξε τον κόσμο/The Volcano that changed the world» των Elmar Bartlmae, Florian Breier.
Αν και η έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα θεωρείται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία του πλανήτη, στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη είναι αυτή του Όρους Ταμπόρα στην Ανατολική Ινδονησία το 1815, η οποία χαρακτηρίζεται ως η πλέον θανατηφόρα (117.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ένας ολόκληρος πολιτισμός και μια γλώσσα εξαφανίστηκαν), αλλά και ως η απαρχή της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Για τρία χρόνια όλος ο πλανήτη υπέστη έντονες και ακραίες καιρικές συνθήκες, με πολλές δραματικές συνέπειες και κοινωνικές διαταραχές. Η πείνα στην Κίνα ανάγκασε τους ανθρώπους να πουλήσουν τα παιδιά τους για ένα μπολ ρύζι. Οι σοδειές, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, καταστράφηκαν, προκαλώντας αναταραχές και άνοδο της εγκληματικότητας. Η χολέρα εξαπλώθηκε σε όλη την Ινδία.
Σήμερα, ο ηφαιστειολόγος Ralf Gertisser και ο ιστορικός Gillen d’ Arcy Wood συνεργάζονται για την ανασύνθεση αυτών των χρόνων, αναζητώντας τα ερείπια του χαμένου πολιτισμού και διερευνούν την πιθανή αλλαγή στο κλίμα.