ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Οι δέκα χώρες που συγκεντρώνουν το 95% των εμβολιασμών


Επίδειξη μεγαλύτερης αλληλεγγύης ζήτησε σήμερα από την Ευρώπη στο θέμα των εμβολίων η περιφερειακή διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς το 95% των δόσεων χρησιμοποιήθηκε σε 10 χώρες.
Όπως σημείωσε ο ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, είναι απαραίτητο όλες.. οι χώρες που μπορούν να συνεισφέρουν, να δώσουν και να στηρίξουν την ισότιμη πρόσβαση και ανάπτυξη των εμβολίων, να το κάνουν. Υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλει ο οργανισμός και οι εταίροι του, προκειμένου κάθε χώρα να μπορέσει να αποκτήσει εμβόλια.
Τόνισε ότι το 95% των εμβολίων κατά του κορωνοϊου που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, έχουν γίνει σε 10 χώρες που δεν κατονόμασε.
Όπως προκύπτει όμως με βάση των στοιχείων του ιστότοπου ανάλυσης δεδομένων Our world in data, πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά.
Σε 1 μήνα έχουν χορηγηθεί περίπου 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν σε περίπου 46 χώρες, δήλωσε χθες ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.
Ανησυχία προκαλεί επίσης η ταχύτητα μετάδοσης που διαπιστώνεται σε ορισμένες χώρες, κυρίως λόγω των νέων, πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων, ιδίως της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής, προκαλεί ανησυχία. «Η κατάσταση είναι ανησυχητική», τόνισε ο Κλούγκε.
Είκοσι πέντε χώρες στη ζώνη της Ευρώπης, μεταξύ αυτών η Ρωσία, έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το νέο στέλεχος "VOC 202012/01".
«Με μια αυξημένη μεταδοτικότητα και μια παρόμοια σοβαρότητα της νόσου, η μετάλλαξη προκαλεί ανησυχία: αν δεν ενισχυθεί ο έλεγχος προκειμένου να επιβραδυνθεί η διασπορά του, θα υπάρξει περαιτέρω αντίκτυπος στις υγειονομικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται ήδη υπό πίεση», εξήγησε ο αξιωματούχος.