ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

Αθηνά Λινού: Υπάρχει έλλειψη διαφάνειας σε τεστ και κρούσματα


«Υπάρχει έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας ανά περιοχή» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Η ίδια προχώρησε και σε μία ανησυχητική εκτίμηση ότι «ούτε τα μέλη της επιτροπής (λοιμωξιολόγων) έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ».
Μιλώντας στον Alpha 98,9 η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ναι μεν είναι περισσότερα τα rapid που γίνονται αλλά η αξιοπιστία τους είναι πολύ μικρότερη και αυτό πλήττει την αξιοπιστία των επιδημιολογικών προβλέψεων.
«Είναι δύσκολο να αναγνώσεις την τωρινή κατάσταση της πανδημίας. Έχουμε αλλαγή στον τρόπο που γίνονται τα τεστ. Ενώ τον Δεκέμβριο είχαμε αυξανόμενα τα μοριακά, τώρα έχουν μειωθεί δραματικά και είναι πολύ αυξημένα τα rapid. Είναι πιο εύκολα μεν αλλά με πολύ μικρότερη αξιοπιστία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα», εξήγησε η Αθηνά Λινού.
Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ εκτιμά ότι η μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων στα νούμερα που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ αφορά το διάστημα έναν μήνα πριν και όχι τις ημέρες των εορτών.
«Είναι πιθανόν να έχουμε ανεπάρκεια ενημέρωσης και να μην μπορούμε να πάρουμε ή να άρουμε μέτρα. Θα ήταν σημαντικό να είχαμε όλη αυτή την πληροφορία», ανέφερε και θύμισε την περίπτωση του lockdown στον Ασπρόπυργο, είπε: «Για παράδειγμα, μια πληροφορία για τον Ασπρόπυργο αναφέρει ότι τα κρούσματα δεν προήλθαν από τους κατοίκους, αλλά από τους εργαζόμενους στη (βιομηχανική) περιοχή. Δηλαδή, ο τρόπος που μετέβαιναν στην περιοχή ήταν επικίνδυνος, άρα θα έπρεπε ο εργοδότης να βρει τρόπο μεταφοράς τους».