ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

O Κυνόδοντας του Λάνθιμου στην ΕΡΤ2

Tην πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Κυνόδοντας» (Dogtooth) θα δείξει η ΕΡΤ2 αύριο Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, στις 23:30.Κινούμενος κατά βάση στο συμβολικό επίπεδο, ο Γιώργος Λάνθιμος καυτηριάζει με σοκαριστικό τρόπο τον σύγχρονο τρόπο λειτουργίας και ρόλο της οικογένειας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας των συμβάσεων και..
των κατεστημένων. 
Η ταινία απέσπασε πολλές διακρίσεις και βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ υπήρξε υποψήφια για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 83η απονομή των βραβείων το 2011.

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται μία οικογένεια, την οποία αποτελούν οι γονείς και τα τρία ενήλικα παιδιά τους, δύο κόρες κι ένας γιος. Τα παιδιά ζουν από τη μικρή τους ηλικία ουσιαστικά αιχμάλωτα στο ακριβό απομονωμένο σπίτι της οικογένειας έπειτα από επιλογή των γονέων τους, μη έχοντας καμία επαφή με τον έξω κόσμο, καθώς γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται και αθλούνται, έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα.
Για να πεισθούν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να φύγουν από το σπίτι, οι γονείς τούς λένε ότι είχαν κι άλλον έναν αδελφό, ο οποίος έφυγε από το σπίτι, με αποτέλεσμα να τον κατασπαράξει μία γάτα, η οποία κατά τον πατέρα είναι το πιο επικίνδυνο ζώο που υπάρχει. Σύμφωνα με τον πατέρα, ένα παιδί είναι έτοιμο να φύγει από το σπίτι, μόνο αν πέσει ο αριστερός ή ο δεξιός κυνόδοντάς του. Και είναι σε θέση να οδηγήσει αυτοκίνητο, μόνο αν ο κυνόδοντας ξαναφυτρώσει.
 
Δράμα, παραγωγής 2009.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος.
Σενάριο: Γιώργος Λάνθιμος, Ευθύμης Φιλίππου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θύμιος Μπακατάκης.
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης.
Ήχος: Λέανδρος Ντούνης.
Διεύθυνση παραγωγής: Σταύρος Χρυσογιάννης.
Σκηνικά-κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου.
Εκτέλεση παραγωγής: Ηρακλής Μαυροειδής.
Παραγωγός: Γιώργος Τσούργιαννης.
Παραγωγή: Boo Productions.
Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Γιώργος Λάνθιμος, Horsefly Productions.
Παίζουν: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ (Michelle Valley), Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου.
Διάρκεια: 82΄