ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον Αλμπέρτο Τζακομέτι

Ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, ο Ελβετός Αλμπέρτο Τζακομέτι (Alberto Giacometti), αφήνει την τελευταία του πνοή στις 11 Ιανουαρίου 1966. Γεννημένος στην Ελβετία το 1901 και από το 1922 εγκατεστημένος στο Παρίσι, ο Τζακομέτι στρέφεται αρχικά στον σουρεαλισμό, επικεντρώνοντας στη συνέχεια το ενδιαφέρον του στο ανθρώπινο σώμα -με τις χαρακτηριστικές..
επιμήκεις, αποστεωμένες γλυπτές φιγούρες του να γίνονται διάσημες.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου γλύπτη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ ένα απόσπασμα από την πολιτιστική εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός», παραγωγής 1990.
Σύντομο αφιέρωμα στον σπουδαίο γλύπτη, στο πλαίσιο της πολιτιστικής εκπομπής «Τέχνη και Πολιτισμός», με αφορμή την έκθεση που έλαβε χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα το 1990. Η έκθεση οργανώθηκε από τα Μορφωτικά Τμήματα της Ελβετικής και της Γαλλικής Πρεσβείας και παρουσιάστηκαν έξι γλυπτά έργα -πέντε της περιόδου 1955-1960 και ένα του 1928-, 25 λιθογραφίες από την ενότητα «Το Παρίσι δίχως τέλος», καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό (περίπου 150 φωτογραφίες), ενώ απουσιάζουν -όπως επισημαίνεται- δείγματα της σουρεαλιστικής περιόδου, αλλά και τα -πιο γνωστά- έργα της τελευταίας περιόδου του καλλιτέχνη.
Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το Ίδρυμα Τζακομέτι, το Ίδρυμα Maeght και το Μουσείο Teriade. Στην εκπομπή μιλάει ο Α΄ Σύμβουλος της Ελβετικής Πρεσβείας Ροδόλφος Ίμχοφ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία επικεντρώνεται στη διοργάνωση της έκθεσης στην Αθήνα, επισημαίνεται η απουσία έργων σε λάδι, καθώς και οι δυσκολίες που υπήρχαν για τη μεταφορά και παρουσίαση των έργων αυτών στην Αθήνα.
Τέλος, γίνεται αναφορά στην τελευταία μεγάλη έκθεση του Τζακομέτι που έλαβε χώρα στην Ελβετία το 1986.
 
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Λυκούδης
Υπεύθυνος εκπομπής: Σπύρος Κατσίμης Παραγωγός: Σταύρος Στρατηγάκος


Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/almperto-tzakometti