ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Εποχές και συγγραφείς :Κώστας Γεωργουσόπουλος - Κ. Χ. Μύρης

Nέος κύκλος στη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Εποχές και συγγραφείς» που αναφέρεται σε σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς, παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους σε σχέση με την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα της εποχής τους. Η σειρά έχει μια επιτυχημένη πορεία αρκετών ετών και πέρα από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετέχει ενεργά στην..
κοινωνία και την πνευματική ζωή της χώρας.
Επιπλέον, πολλές πανεπιστημιακές σχολές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, έχουν αντίγραφα της σειράς για διδακτικούς λόγους.
Η ΕΡΤ, χάρη στη σειρά, έχει μια «ζωντανή» βιβλιοθήκη Ελλήνων συγγραφέων με διαχρονική αξία. Αρκετά απ’ αυτά τα ντοκιμαντέρ έχουν προβληθεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ και έχουν βραβευτεί.
Επίσης, η σειρά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2018 για την πολιτιστική της προσφορά.
Επεισόδιο 4ο: «Κώστας Γεωργουσόπουλος - Κ. Χ. Μύρης»
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1937. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας) και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δασκάλους του τους Δημήτρη Ροντήρη και Γιάννη Σιδέρη. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το 1978 ανέλαβε, κατόπιν ανάθεσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την επιμέλεια του βιβλίου «Δραματική ποίηση», που αποτέλεσε επί σειρά ετών διδακτέα ύλη στα Ελληνικά Γυμνάσια.
Από το 2003 είναι πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου – Θεατρικού Μουσείου.
Έγραψε μελέτες για το θέατρο και κριτική για παραστάσεις. Με το ψευδώνυμο Κ. Χ. Μύρης έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Αμήχανον Τέχνημα», 1971, 1980 (μαζί με την «Παράβαση»), τα διηγήματα «Η Καμπάνα και Οδάξ», 1985 και τη συλλογή τραγουδιών, τα οποία έχουν μελοποιήσει γνωστοί συνθέτες («Χρονικό», «Η μεγάλη αγρυπνία», «Ιθαγένεια», «Ανεξάρτητα τραγούδια», 1980).
Επίσης, με το ίδιο ψευδώνυμο υπογράφει το πλούσιο μεταφραστικό του έργο, που έχει ως άξονα το αρχαίο δράμα.
Δίδαξε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. στο Εθνικό Θέατρο, και επί μια εικοσαετία πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σκηνοθεσία-έρευνα: Τάσος Ψαρράς.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωστής Παπαναστασάτος.
Ηχοληψία: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος.
Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης.
Εκτέλεση παραγωγής: Τάσος Ψαρράς.

Ημερομηνία μετάδοσης: Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, στις 21:00