ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Μια μεγαλειώδης γκάφα: Είδε τον Μίκη κι έχασε τον… Θεοδωράκη!

Τον Μάρτιο του 1949 ο ελληνικός εμφύλιος πλησίαζε προς το τέλος του. Η Αμερικανική βοήθεια ήταν αποτελεσματικότερη από τη Βρετανική. Το καθεστώς της Αθήνας, όμως, είχε να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις του ξένου τύπου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κολαστήρια όπως η Μακρόνησος, καταγγελίες για βασανιστήρια έβλεπαν συχνά το φως της δημοσιότητας ακόμα και.. σε μεγάλες συντηρητικές εφημερίδες της Αμερικής και της Ευρώπης. Λογικό. Όταν κατηγορούσαν τον Στάλιν για απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορούσαν να κλείσουν τα μάτια στους… δικούς τους συμμάχους που χρησιμοποιούσαν ανάλογες μεθόδους.
Η κυβέρνηση οργάνωσε, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, φιέστα για να δείξει ότι η Μακρόνησος ήταν το… κολλέγιο στο οποίο έβρισκαν και πάλι την εθνική τους ταυτότητα οι… ανανήψαντες κομμουνιστές. Οργανώθηκε η «γιορτή» παραμονές της 25ης Μαρτίου με τη συμμετοχή του Βασιλικού ζεύγους Παύλου και Φρειδερίκης και του υπουργού Άμυνας Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Για λογαριασμό της εφημερίδας «Εμπρός» απεσταλμένος ήταν ο Γιάννης Καψής, μετέπειτα διευθυντής των «Νέων» και αργότερα υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου. Στην επίσκεψη αυτή ο 20χρονος, τότε, Καψής λίγο έλειψε να έχει μια μεγάλη αποκλειστικότητα.
- διαβάστε τη συνέχεια στο pasatempo.wordpress