ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Οι Ιστορικοί Περίπατοι, το βραβείο Μπότση και η κακεντρέχεια των (συναδέλφων) δημοσιογράφων

Η εκπομπή «Ιστορικοί Περίπατοι» της ΕΡΤ θα λάβει φέτος ένα από τα βραβεία του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση.
Επ΄αυτού ο Πιέρρος Τζανετάκος, ένας εκ των συντελεστών της εκπομπής, γράφει στο fb:
"Το βραβείο Μπότση εκτός του ότι αποτελεί ιδιαιτέρως μεγάλη τιμή, είναι και μια.. δικαίωση των διαχρονικών προσπαθειών μας ν’ αποδείξουμε ότι η Ιστορία πρέπει να έχει συγκεκριμένη θέση στην ελληνική- και δη στη δημόσια τηλεόραση. Και αυτό, παρότι τα γεγονότα που σημάδευσαν τον ελληνικό 20ο αιώνα είναι γεμάτα συγκρούσεις, διχασμούς και διχόνοιες. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η σύγχρονη ελληνική Ιστορία και διαμέσου αυτής της Ιστορίας οφείλουμε να αναστοχαζόμαστε συλλογικά. Σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε τα τελευταία χρόνια, άλλες φορές με περισσότερη κι άλλες με λιγότερη επιτυχία, προκαλώντας σίγουρα αντιδράσεις, όπως γίνεται κάθε φορά που μεταδίδεται μια εκπομπή ιστορικού περιεχομένου.
Ασχέτως της κακεντρέχειας πολλών, ειδικά συναδέλφων μας, εμείς επιμένουμε στην άποψη ότι οι εκπομπές μας δεν διεκδικούν το μονοπώλιο της ιστορικής αλήθειας (κάτι τέτοιο άλλωστε δεν υπάρχει), αλλά έχουν ως στόχο να γίνουν για τους τηλεθεατές μια καλή αφορμή για να ασχοληθούν περισσότερο με την Ιστορία. Ενόψει, μάλιστα, της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ανοίγεται πεδίο δόξας λαμπρό για την ιστορική και τη δημοσιογραφική έρευνα, καθώς και την τηλεοπτική παραγωγή, προκειμένου να έρθουν ξανά στο προσκήνιο τα γεγονότα- σταθμοί που διαμόρφωσαν το παρελθόν μας.
Η ΕΡΤ οφείλει και ελπίζουμε ότι θα είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη διαδικασία, βγάζοντας προς τα έξω για ακόμα μια φορά τον καλύτερο εαυτό της. Το βραβείο που θα απονεμηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου 2020 στους «Ιστορικούς Περιπάτους» δεν είναι ένα αμιγώς δημοσιογραφικό βραβείο. Είναι η επιβράβευση μιας συλλογικής και επίπονης προσπάθειας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε ξεκινήσει χωρίς την επιμονή και την αισιοδοξία της Μαριλένας Κατσίμη. Και δίχως τα άλλα δύο κορίτσια της εκπομπής, την Έλενα Λαλοπούλου στη σκηνοθεσία και την Ελένη Ντάφλου στην παραγωγή, τίποτα και ποτέ δεν θα έφθανε στους τηλεοπτικούς δέκτες. Εξαιρετική η συμβολή του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Πουλίδη, καθώς και των δύο εικονοληπτών Μερκούρη Μουμτζόγλου και Στράτου Θεοδοσίου, οι οποίοι συμμετείχαν στα περισσότερα από τα γυρίσματα των εκπομπών.
Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και τους υπόλοιπους συνεργάτες μας στην ΕΡΤ, τεχνικούς και όχι μόνο, καθώς και τους καθηγητές Ιστορίας που ανέχθηκαν τις δυσκολίες της κινηματογράφησης, αλλά και τις ιδιοτροπίες μας! Όλα έγιναν για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και για να γίνουν οι Ιστορικοί Περίπατοι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, ένα τηλεοπτικό μάθημα Ιστορίας, στο οποίο θα μπορεί κανείς οποιαδήποτε στιγμή ν’ ανατρέξει. Νομίζουμε ότι έστω σε κάποιο βαθμό δικαιωθήκαμε."