ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Το who is who των κεντροαριστερών κινήσεων που συμμαχούν με τον ΣΥΡΙΖΑ

του Γιάννη Αλμπάνη

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάνει στη Βόρεια Μακεδονία την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για την οικοδόμηση της νέας κεντροαριστερής συμμαχίας του κυβερνώντος κόμματος. Το Σάββατο στις 18:00 στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου το νέο σχήμα οργανώνει την πρώτη..
πανελλαδική συνάντησή του. Στη εκδήλωση που έχει κεντρικό σύνθημα «Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη» θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, ενώ θα παρέμβουν και εκπρόσωποι των κεντροαριστερών κινήσεων που συμπράττουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το πλαίσιο της εκδήλωσης του Σαββάτου αποτυπώνει τις λεπτές ισορροπίες που θέλουν να κρατήσουν Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Από τη μια μεριά, η εκδήλωση περιγράφεται ως «Πανελλαδική Συνάντηση» και όχι «Συνδιάσκεψη», όρος που παραπέμπει σε ενιαίο κόμμα. Από την άλλη, η αφίσα της εκδήλωσης υπογράφεται ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραφή που είναι μάλιστα λογοτυπημένη. Η λεπτή ισορροπία θα αποτυπωθεί και στα υλικά του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές. Τα μεν ψηφοδέλτια θα φέρουν την υπογραφή «ΣΥΡΙΖΑ», τα δε φυλλάδια και αφίσες θα έχουν το «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».
Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει στις βουλευτικές εκλογές.

Πανσπερμία κινήσεων

Στην «Πανελλαδική Συνάντηση» θα συμμετάσχει μια πανσπερμία κεντροαριστερών κινήσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής κινήσεις:
  • Γέφυρα. Είναι η κίνηση που έκανε την πρόσφατης συνέντευξη τύπου. Συμμετέχουν στελέχη προερχόμενα από τον «σημιτικό» χώρο, όπως ο Νίκος Μπίσης.
  • Κοινωνική Συμφωνία. Η κίνηση της Λούκας Κατσέλη συνεργάζεται ήδη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι μέλη της ΠΑΣΠ που αποχώρησαν πρόσφατα από το ΚΙΝΑΛ.
  • Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία. Πρόκειται για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που παλιότερα βρίσκονταν κοντά στον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.
  • Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που αποτελείται από τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ που συμπορεύονται με τον Φώτη Κουβέλη.
  • Χάρτα 19. Πρόκειται για στελέχη του ΚΙΝΑΛ που αποχώρησαν από το κόμμα τους τελευταίους μήνες.
  • Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών. Είναι κίνηση κεντροαριστερών στελεχών από τη Θεσσαλονίκη γύρω από τον Σάκη Παπαθανασίου.
  • Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα. Πρόκειται για έναν κύκλο γύρω από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Κοκκινοβασίλη.
Κεντρική Εκλογική Επιτροπή

Το Σάββατο η «Προοδευτική Συμμαχία» δεν θα εκλέξει όργανα, παρά το ότι η «Αυγή» σε πρωτοσέλιδό της έκανε λόγο για «συγκρότηση» του νέου σχήματος. Όλοι οι εκπρόσωποι των κεντροαριστερών κινήσεων θα συμμετάσχουν μαζί με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πλατιά Κεντρική Εκλογική Επιτροπή η οποία τυπικά θα έχει την πολιτική ευθύνη της εκλογικής μάχης. Στο παρελθόν αντίστοιχες εκλογικές επιτροπές δεν είχαν επί της ουσίας ρόλο στις προεκλογικές εκστρατείας. Ωστόσο, ο πολιτικός συμβολισμός της από κοινού στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της Κεντροαριστεράς είναι προφανής.

- από το newpost.gr