ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

«Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία»

Die Welt: Ο Ερντογάν πέφτει στην παγίδα του

Μεγάλες απώλειες υπέστη το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις χθεσινές δημοτικές εκλογές.
Μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων, το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν υπέστη ήττα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, κάτι σπάνιο για τον Σουλτάνο τον Βοσπόρου.
Σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, το..
AKP βρίσκεται πολύ μπροστά από το κόμμα της της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαικό Κόμμα (CHP).
«Τa χθεσινά αποτελέσματα δεν είναι καλό αποτέλεσμα για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt και προσθέτει: «Η Άγκυρα, πρωτεύουσα της Τουρκίας και το κέντρο εξουσίας της κυβέρνησής του, αποφάσισε μετά από 20 χρόνια να αλλάξει χέρια και να περάσει στον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος (CHP), που αποτελεί το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στη χώρα. Και η Κωνσταντινούπολη , η οικονομική μητρόπολη με τα 15 εκατομμύρια κατοίκων,άλλαξε χέρια. Από τότε που ο Ερντογάν έγινε δήμαρχος το 1994, η εξουσία στην πόλη του Βοσπόρου ήταν πάντα στα χέρια του κόμματός του. "Όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία", είχε δηλώσει ο Ερντογάν στην προεκλογική εκστρατεία του», γράφει η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες της τα όσα είπε πει ο Τούρκος πρόεδρος.
Η εφημερίδα «Die Welt» σχολιάζει επίσης ότι: «Μπορεί το κόμμα του να υπέστη σοβαρή ήττα, όμως υπήρξε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για Ερντογάν: Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", το κυβερνών κόμμα απέσπασε ποσοστό 44,42%, πολύ μπροστά από το κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP) με 30,07%. Και όχι μόνο αυτό: Σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου έτους και τις δημοτικές εκλογές του 2014, το κόμμα του Ερντογάν έχει κερδίσει τουλάχιστον μία ποσοστιαία μονάδα. Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία παραμένει βυθισμένη στην ύφεση, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 20% της αξίας της και ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο. Το χθεσινό βράδυ των εκλογών δείχνει ότι υπάρχει πάλι ένα παράδοξο με ασαφή τα εκλογικά αποτελέσματα επί ώρες: το αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει σταθερό σε περιόδους κρίσης, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Ευρωπαίοι παρατηρητές».