ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ο άρχοντας των Τσιγγάνων

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του Μανώλη Αγγελόπουλου, στις 2 Απριλίου 1989. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την εκπομπή «Ο άρχοντας των Τσιγγάνων - Αφιέρωμα στον Μανώλη Αγγελόπουλο».
Πρόκειται για αφιέρωμα στον λαϊκό τραγουδιστή και συνθέτη Μανώλη.. Αγγελόπουλο, το οποίο γυρίστηκε και προβλήθηκε λίγες μέρες μετά το θάνατό του. Άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του μιλούν για το πηγαίο ταλέντο του, θυμούνται τα πρώτα του βήματα στο χώρο, την πληθωρική παρουσία του στη σκηνή και τον γενναιόδωρο χαρακτήρα του.
Ο συνθέτης Θόδωρος Δερβενιώτης θυμάται την πρώτη τους γνωριμία, η οποία στάθηκε αφορμή για να υπογράψει ο Μανώλης Αγγελόπουλος και το πρώτο του συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρεία. Για τη συνεργασία τους μιλά ο στιχουργός Κώστας Βίρβος, τονίζοντας: «Ο Μανώλης ήταν γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής. Είχε δε μια ωριμότητα, την οποία θα ζήλευαν πολλοί φτασμένοι τραγουδιστές, παρόλο που όταν πρωτοβγήκε στη δισκογραφία ήταν 16-17 χρόνων. Η δε γκάμα της φωνής του, είναι ανεπανάληπτη. Δεν μπορεί να τη μιμηθεί κανένας». Ακόμη, αναφέρεται στον χαρακτήρα του, ενώ αποκαλύπτει το παρασκήνιο του τραγουδιού «Αγαπώ την Αννούλα», το οποίο έγραψε κατά παραγγελία του Μανώλη Αγγελόπουλου.
Για τον Μανώλη Αγγελόπουλο μιλούν επίσης, οι συνθέτες Χρήστος Νικολόπουλος, Θόδωρος Καμπουρίδης, Τάκης Σούκας και Μπάμπης Μπακάλης, ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης, ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης, ο δεξιοτέχνης βιολιστής και συνθέτης Λευτέρης Ζέρβας, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, οι τραγουδίστριες Πόλυ Πάνου, Χαρούλα Λαμπράκη και Ρίτα Σακελλαρίου, καθώς και ο ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου Γιάννης Μητσάνης.
Οι γιοι του, Στάθης και Ηλίας Αγγελόπουλος, μιλούν για τον πατέρα τους και ερμηνεύουν τραγούδια του.
Τέλος, στην εκπομπή προβάλλονται πλάνα από τη συναυλία του Μανώλη Αγγελόπουλου στον Λυκαβηττό το 1983, όπως και από την κηδεία του, καθώς και φωτογραφικό υλικό από διάφορες σημαντικές στιγμές της καριέρας του.
Συντονισμός εκπομπής: Μάκης Γιομπαζολιάς
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1989 Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/manolis-aggelopoylos-2-aprilioy-1989/