ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Αντώνης Δημητριάδης, το ημερολόγιο ενός θανατοποινίτη

Ο Α. Δημητριάδης με τη γυναίκα του Αναστασία και τη θυγατέρα τους Γιάννα
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» φέρνει στο φως ένα μοναδικό γραπτό τεκμήριο, το ημερολόγιο του στρατιώτη Αντώνη Δημητριάδη, ο οποίος καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το Στρατοδικείο Λαμίας κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου επειδή οι διώκτες του έκριναν ότι η συμπεριφορά του δεν ταυτιζόταν απόλυτα με τα εθνικόφρονα ιδεώδη. Από την καταδίκη του και μετά θα ακολουθήσει μία πολυετής περιπλάνηση στις φυλακές-κολαστήρια της εποχής.. Αρχικά, στο αυτοσχέδιο κελί στην πόλη της Λαμίας και έπειτα στις φυλακές Αίγινας και Αβέρωφ.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο ημερολόγιο του Αντώνη Δημητριάδη θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, στις 12:00 το μεσημέρι, και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, στις 13:00.
Το ημερολόγιο γράφτηκε από τον Αντώνη Δημητριάδη το 1951 στις φυλακές Αβέρωφ. Για 60 χρόνια έμεινε θαμμένο σε μια γωνιά του σπιτιού του. Ανασύρθηκε με άλλα «ενθύμια» της φυλακής από τη θυγατέρα του Γιάννα και ενώ ο ίδιος είχε φύγει ήδη από τη ζωή.
Η ιστορία του Αντώνη Δημητριάδη είναι μία συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία που ενσωματώνει και κουβαλά όλα τα δεινά του Ελληνισμού από τη Μικρασιατική Καταστροφή και αργότερα. Ο πρόσφυγας Αντώνης Δημητριάδης γεννήθηκε στην Πέργαμο της Μικράς Ασίας και σε νηπιακή ηλικία πήρε τον δρόμο του ξεριζωμού. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στη Λέσβο και ύστερα στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης. Η μάνα, η Μαρούλα Δημητριάδου και τα τέσσερα παιδιά: ο Θεολόγος, ο Αντώνης, ο Αλέξανδρος και η Λούλα. Πριν καλά καλά στεριώσουν στη νέα εστία τους ήρθε ο πόλεμος. Αλλά τα χειρότερα δεινά για την οικογένεια του Αντώνη θα έρθουν μετά τον πόλεμο.
Στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος θα βρίσκονται η κόρη του Αντώνη, Γιάννα Δημητριάδη, και η ιστορικός και διδάσκουσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Βασιλική Λάζου.
Παρεμβαίνουν ακόμη ο Παναγιώτης Σωτηρίου, ιστορικός ερευνητής με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην ιστορία από το πανεπιστήμιο Αιγαίου και ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Αφήγηση: Δημήτρης Παπαγιάννης
Οργάνωση παραγωγής: Έφη Γιαννιώτη
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα FM 91.6 και 105.8

Info:
Σάββατο 6 Απριλίου 2019, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Το ημερολόγιο ενός θανατοποινίτη - Η ιστορία του στρατιώτη Αντώνη Δημητριάδη»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto


Facebook:facebook.com/protoprogramma.ert Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi