ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Νίκος Πηγαδάς: Δεν δέχτηκα ποτέ να γράψω καθ’ υπαγόρευσιν

Ο δημοσιογράφος – συγγραφέας,  Νίκος Πηγαδάς που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Δοκιμίου – Μελέτης του Ιδρύματος Ουράνη για το σύνολο του έργου του, μίλησε στο Εθνος και στην Αναστασία Κουκά.
Σταχυολογούμε:
***
Το σημαντικότερο είναι να μάθεις να λες «όχι». Εγώ έχω πει πολλά «όχι» στη..
δημοσιογραφική μου πορεία και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Δεν δέχτηκα ποτέ να γράψω καθ’ υπαγόρευσιν. Κάποτε, σε μία από τις μεγάλες εφημερίδες που εργάστηκα μού είπε κάποιος ανώτερός μου να συμπεριλάβω στο ρεπορτάζ μου κάποιες δικές του πληροφορίες. Η απάντηση που τού έδωσα ήταν: «Συγγνώμη αλλά εγώ δεν υπογράφω ποτέ κείμενα που δεν είναι δικά μου». Στην δουλειά μου πάντα πάλευα για το δίκιο και την αλήθεια. Και προκειμένου να τα υπερασπιστώ αυτά δεν υποχωρούσα.
****
Η δημοσιογραφία σήμερα έχει χάσει την αίγλη της γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό ο κλάδος έχει διαβρωθεί. Κι αυτό οφείλεται στο ότι πολλά μέσα εξαρτώνται από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας και δεν υπηρετούν τον βασικό σκοπό της δημοσιογραφίας που είναι η αλήθεια. Οι δημοσιογράφοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και, δυστυχώς, αυτό παίρνει μπάλα και τους αξιόλογους συναδέλφους που συνεχίζουν να παλεύουν με όπλα τα καλά ρεπορτάζ τους και το ήθος τους.
****
Οι βασικές συμβουλές που θα έδινα σε έναν νέο δημοσιογράφο είναι: να τολμάει να λέει «όχι» και να μάθει να κάνει καλό ρεπορτάζ. Γιατί βλέπω ότι, ειδικά στα σάιτ, ρεπορτάζ δεν υπάρχει. Επίσης να μην στοχεύουν στο να γίνουν φίρμες. Γιατί φίρμες υπάρχουν πολλές, φίρμες όμως που να είναι ταυτόχρονα καλοί δημοσιογράφοι λίγες.