ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Ψαλίδες κλείνουν, στόματα ανοίγουν!

Όταν οι δημοσκοπήσεις έρχονται επιτέλους σε επαφή με την πραγματικότητα
Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Πάνω εκεί που η Kappa Research είχε ρίξει στα χαμηλά τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα και ξύνανε διάφοροι τις κεφάλες, ήρθε να επιβεβαιώσει την τάση η Alco με φρέσκια δημοσκόπηση: Στις πεντέμιση μονάδες η απόσταση της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλλον αλλάζουν τα δεδομένα όπως τα είχαμε ως τώρα στο μυαλό μας. Ξαναρχίζει το παιχνίδι, ξαναπαίζεται η μπαλίτσα. Και πάμε παρακάτω.
Θέμα πρώτον το Κίνημα Αλλαγής στη δημοσκόπηση της Kappa Research είναι κάτω απ’ τα.. χρυσαύγουλα, αλλά στη δημοσκόπηση της Alco τα περνάει. Προτιμώ τη δεύτερη εκδοχή κι εύχομαι να μην είναι ένα απλό στατιστικό λάθος. Και οι δύο έρευνες πάντως δίνουν πολύ υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, πράγμα που μοιάζει απολύτως λογικό. Κι αυτό γιατί συνδυάζεται με ένα μεγάλο ποσοστό, πάνω απ’ το 50 %, που δεν θέλει εκλογές. Κι άμα ο άλλος ή η άλλη δεν θέλουν εκλογές, γιατί να φορτώσουν έγνοιες το κρανίο τους με το ποιόν ή ποιάν θα ψηφίσουν; Κατανοητόν και προχωράω λίγο πιο πέρα. Τσίτα είναι η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία όπως τα λέει η Alco, ενώ η ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να βελτιώνει ως ένα σημείο την μέχρι πρότινος άθλια συσπείρωσή του. Άρα δεν είναι περίεργο που περιορίζεται η διαφορά, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για εύκολα συμπεράσματα και εξυπνάδες του τύπου «κρίθηκε η μάχη». Αξιοσημείωτο βρίσκω το γεγονός ότι οι κοινωνικοί δείκτες παραμένουν αρνητικοί, πρέπει όμως να καταγραφεί η αίσθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. Ενδιαφέρον επίσης το εύρημα της Alco, ότι ένας στους δύο και μία στις δύο πιστεύουν ότι καλά τα είπε η ελληνική πλευρά στον Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του. Κι ένα τελευταίο κρίσιμο: πολύ υψηλό ποσοστό (64%) πιστεύει ότι οι δικαστικοί πρέπει να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, όπως οι άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

Στο δια ταύτα; Στο δια ταύτα, καιρός ήταν να δούμε και κάποιες έρευνες που έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα και όχι με τα διαστημόπλοια. Έρευνες από τις οποίες μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, και όχι να τραβάμε το μαλλί. Έρευνες που να έχουν σχέση με την κοινή λογική και όχι με το παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας. Ούτε μπλε, ούτε κόκκινο, ούτε πράσινο, ούτε πορτοκαλί είναι αυτό. Είναι απλώς μια παραδοχή όσων βλέπουμε και ακούμε γύρω μας. Οπότε ευχαριστούμε πολύ που δεν μας βγάζουνε βλάκες και χαζούς και καλές γιορτές ευχόμαστε στους δημοσκόπους. Θα τους χρειαστεί η ξεκούραση, καθότι το νέον έτος προβλέπεται καυτό!

Υ.Γ. 1:  Ήθελα να γράψω και κάτι άλλο, που με έχει κάπως υποψιάσει: Επανήλθε ο Αβραμόπουλος με σφοδρότατη κριτική στον Τουσκ και στις δηλώσεις του για το προσφυγικό. Κι επειδή ο Έλλην επίτροπος είναι από τα μεγαλύτερα γατιά που έχει γεννήσει ο τόπος, ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις πολιτικές απόψεις του, το κρατάω αυτό ως ένδειξη ότι κάτι κινείται στην ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και βλέπουμε…

Υ.Γ. 2:
Ως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δικαίωσε Θύμιο Λυμπερόπουλο και Έλληνες ταξιτζήδες στη μάχη τους με την Uber. Κι αναρωτιέμαι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό αν στο Μοσχάτο κλαίνε ή γελάνε με αυτή την εξέλιξη!

- από το Newpost