ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Αποδεσμεύστε τώρα τους λογαριασμούς του 9,84

- Ψήφισμα των εργαζομένων στον ραδιοσταθμό - Τι λένε ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ

Στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθηα 9,84» προχώρησε το υπoυργείο Οικονομικών (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) την περασμένη Παρασκευή.
Στην δέσμευση, συμπεριλαμβάνονται και οι λογαριασμοί μισθοδοσίας των εργαζομένων, αλλά και των νομίμων εκπροσώπων του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού της τελευταίας δεκαετίας και των συγγενικών τους προσώπων, με την αιτιολογία της οφειλής τέλους χαρτοσήμου επί των δημοτικών επιδοτήσεων.
Σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαίτησε την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84» και των μελών..
των διοικήσεών του από το 2006 μέχρι σήμερα, που δεσμεύθηκαν.
Όπως ανέφερε ο Γ. Καμίνης η δέσμευση έγινε μετά τον καταλογισμό από έλεγχο της εφορίας ποσού ύψους 4.750.000 ευρώ για μη καταβολή χαρτοσήμου επί των επιχορηγήσεων που λάμβανε από τον δήμο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ραδιοσταθμός «Αθήνα 9,84» ως δημοτική επιχείρηση, δεν υποχρεούται στην καταβολή χαρτοσήμου.
 Η ανακοίνωση - ψήφισμα των εργαζομένων

Oι εργαζόμενοι του σταθμού έβγαλαν ανακοίνωση για τη δέσμευση των λογαριασμών του ραδιοσταθμού , στην οποία αναφέρουν:
"Οι εργαζόμενοι του «ΑΘΗΝΑ 984» καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του σταθμού, που έχει ως αποτέλεσμα, έξι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μείνουμε απλήρωτοι.
Απαιτούμε την άμεση αποδέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του “ΑΘΗΝΑ 984” συνολικότερα.
Καλούμε όλα τα κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας.
Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα δημοτικά ραδιόφωνα στη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών αδειών μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ιδιωτικών συμφερόντων, δείχνει μεθόδευση κλεισίματος του «ΑΘΗΝΑ 984». Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο απαιτούμε την εξαίρεσή μας από τη διαδικασία αδειοδότησης, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα μας.
Προειδοποιούμε ότι τη δική μας απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους και γνωστοποιούμε την απόφασή μας να αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας κάθε δημοσιογραφικό, νομικό και συνδικαλιστικό μέσο. Ζητούμε τη συμπαράσταση και τη στήριξη της προσπάθειάς μας από την ΚΕΔΕ και όλα τα σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων.

Τι λένε ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ καταγγέλλουν την Κυβέρνηση και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την επιβολή τέλους χαρτοσήμου ύψους 4.750.000 € στην επιχορήγηση του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «ΑΘΗΝΑ 9.84» αναδρομικά από το 2006 (!) οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία το σταθμό και σε απόγνωση τους 120 εργαζόμενούς του. Η χρέωση αυτή είναι παράνομη και καταχρηστική, δεδομένου ότι έχει ήδη γνωμοδοτήσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ότι πρόκειται για κοινωφελή επιχείρηση, που δεν υποχρεούται σε τέλος χαρτοσήμου. Εντούτοις, η Κυβέρνηση επανέρχεται και ζητεί νέα γνωμοδότηση. Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου,  το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κ. Χρήστος Κυρίτσης και ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ, Θέμης Μπερεδήμας μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων παραβρέθηκαν σήμερα σε κοινή σύσκεψη με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργιο Καμίνη από τον οποίο ενημερώθηκαν για το θέμα που προέκυψε την προηγούμενη Παρασκευή. Οι εκπρόσωποι των δημοσιογραφικών Ενώσεων παρενέβησαν με τοποθετήσεις τους και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.               
Ταυτόχρονα, το ποσό που ζητείται να καταβληθεί αναδρομικά είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την ετήσια επιχορήγηση που λαμβάνει ο σταθμός από το Δήμο Αθηναίων για τα λειτουργικά του έξοδα και η οποία έχει περιοριστεί στο 25% του ποσού που εισέπραττε ο σταθμός πριν από το 2010.
Η Κυβέρνηση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Προχώρησε σε άμεση δέσμευση των λογαριασμών του σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύει η μισθοδοσία των εργαζομένων παραμονές Χριστουγέννων και για χρόνο που δεν μπορεί να υπολογιστεί. Επιπλέον, μέσω αυτών των λογαριασμών καταβάλλονται εκτός από τις αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού. Παράλληλα, δεσμεύτηκαν οι προσωπικοί λογαριασμοί όλων των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν Πρόεδροι των Διοικητικών Συμβουλίων της ΔΕΡΑ και των συγγενών τους, που έχουν κοινούς λογαριασμούς με αυτούς. Τα Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ ζητούν την άμεση αποδέσμευση των λογαριασμών του σταθμού και των φυσικών προσώπων, που διετέλεσαν πρόεδροι των Δ.Σ. και των συγγενών τους. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και το Κράτος Δικαίου.
Οι Ενώσεις θα σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους και θα προασπίσουν τις θέσεις εργασίας στον «ΑΘΗΝΑ 9.84». Σχετικό, άλλωστε, ψήφισμα εκδόθηκε και κατά τη διάρκεια του 8ου Τακτικού Πανελλαδικού Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, το οποίο έληξε χθες τις εργασίες του. Η πρωτοφανής αυτή εξέλιξη βάζει σε κίνδυνο όλα τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και απειλεί το σταθμό με «κλείσιμο». Δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε αυτή την εξέλιξη και να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.