ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Κούλογλου: Είμαι σε «μαύρη λίστα» από το 2010

«Οι Αμερικανοί δεν μου δίνουν βίζα γιατί δεν τους αρέσουν τα ντοκιμαντέρ μου» - Τι λέει στην  γαλλική εφημερίδα «L' Humanite»

«Από το 2010 είχα διαπιστώσει ότι βρισκόμουν σε μαύρη λίστα», λέει ο  Έλληνας ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Στέλιος Κούλογλου μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα «L' Humanite» για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον του απέρριψε την αίτηση βίζας αν και ήταν μέλος επίσημης αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα επισκεπτόταν τις ΗΠΑ.
Αιτία ήταν, σύμφωνα με τον έλληνα ευρωβουλευτή, παλαιότερο ντοκιμαντέρ του για την αμερικανική πολιτική, το οποίο δυσαρέστησε την Ουάσιγκτον..
Όπως γράφει η εφημεριδα «L'  Humanite», ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ του 2004 με τίτλο «24+1 ψέματα για να πουλήσετε ένα πόλεμο», το οποίο κατήγγειλε την προπαγάνδα της κυβέρνησης Μπους, προκειμένου να αιτιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Παράλληλα, αναφέρεται και στην ταινία του «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου», που απέσπασε δυο διεθνή βραβεία και είχε προβληθεί σε αίθουσες της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες».
Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν διαρκώς στην ελληνική κυβέρνηση, «που παρενέβη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, για να αναφέρει ότι τα ρεπορτάζ του Στέλιου Κούλογλου προκαλούσαν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τις ΗΠΑ. Το 2008, η κατάσταση κλιμακώθηκε σε ένα διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης κι έναν μήνα αργότερα, απολύθηκα», λέει ο ευρωβουλευτής, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.
«Έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια για να μάθει τους πραγματικούς λόγους της απόλυσής του, όμως από το 2010 και έπειτα κάθε αίτησή του για βίζα ώστε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ απορριπτόταν. Τα πολυάριθμα διαβήματα οργανώσεων, όπως οι “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” δεν έφεραν αποτέλεσμα. Στον Έλληνα δημοσιογράφο αρνούνταν ακόμη και τουριστική βίζα. Ήλπιζα ότι η εκλογή μου στο Ευρωκοινοβούλιο θα άλλαζε την κατάσταση” προσθέτει ο ίδιος. Όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο» αναφέρει η Humanite.
«Καλούμενη να δώσει εξηγήσεις, αυτή τη φορά κατόπιν αιτήσεων από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, η αμερικανική κυβέρνηση, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, πληροφόρησε τον ευρωβουλευτή, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για τους λόγους: “τρομοκρατία”», γράφει η Humanite.
«Έμαθα λοιπόν εν τέλει, ότι είμαι ύποπτος για αεροπειρατεία και ότι υποστηρίζω τρομοκρατικές οργανώσεις!» λέει ο Στέλιος Κούλογλου χαμογελώντας με τους "τρελούς ισχυρισμούς της αμερικανικής κυβέρνησης", όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.