ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2017

Εξήντα πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2017, ανάμεσά τους πενήντα επαγγελματίες, επτά «πολίτες-δημοσιογράφοι» (μπλόγκερ) και οκτώ «συνεργάτες μέσων ενημέρωσης», σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF), ο οποίος δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Ο απολογισμός αυτός σημαίνει ότι το 2017 ήταν η χρονιά που καταγράφηκαν οι λιγότεροι φόνοι επαγγελματιών δημοσιογράφων εδώ και δεκατέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία έχει την έδρα της στο Παρίσι. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην καλύτερη προστασία των δημοσιογράφων, αλλά και στο γεγονός ότι οι πιο επικίνδυνες χώρες «εγκαταλείπονται από τους δημοσιογράφους τους»..
Από τους 65 δημοσιογράφους (επαγγελματίες και μη) οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι 39 δολοφονήθηκαν ή στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα, ενώ άλλοι 26 σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Όπως και το 2016, η Συρία παρέμεινε η φονικότερη χώρα για τους δημοσιογράφους, με 12 θανάτους να καταγράφονται το 2017, μπροστά από το Μεξικό (11), το Αφγανιστάν (9), το Ιράκ (8) και τις Φιλιππίνες (4).