ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Πότε θα ρίξει τις βόμβες ο Σταύρος Ψυχάρης;

Η απομάκρυνση του Σταύρου Ψυχάρη από τον ΔΟΛ με τον τρόπο που έγινε και οι εκκρεμότητες που έχει με το τραπεζικό και δικαστικό σύστημα, δεν βάζουν οριστικά στο περιθώριο έναν -μέχρι πρότινος- από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη χώρα. Υπάρχει ένα ακόμη πακέτο εκκρεμοτήτων που αφορά τις σχέσεις του με το πολιτικό σύστημα. Με κόμματα και πολιτικούς- ενδεχομένως και δημοσιογράφους.
Ο Ψυχάρης εκπαραθυρώθηκε υπό συνθήκες που εκ των υστέρων δεν είναι διόλου διευκρινισμένες. Δεδομένου ότι η υγεία του δεν του επέτρεπε να έχει την άμεση διεύθυνση του ΔΟΛ τα τελευταία χρόνια, και λειτουργούσε μέσω τρίτων, κάποιοι φαίνεται να εκμεταλλεύθηκαν την κατάσταση για να τον αποσταθεροποιήσουν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ψυχάρης έπεσε από μέσα.. Υπονομεύθηκε από συνεργάτες του που είχαν υπέρτερους δεσμούς με πολιτικά πρόσωπα. Παλιά ιστορία.
Παρόλη η στήριξη προς τον Σαμαρά -που έβλαψε τον ΔΟΛ- ήταν δική του επιλογή, η διολίσθηση των εφημερίδων προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται ότι υπερέβαινε τις διαθέσεις του Ψυχάρη και επιβλήθηκε εμμέσως. Κενά υπάρχουν και για την  αντίδραση όταν κάλεσε τον Βασίλη Μουλόπουλο που θα μπορούσε να «ορθοπλωρίσει» τον ΔΟΛ, αλλά συνάντησε την αντίδραση της ΝΔ –που διοχέτευσε τη θεωρία για «άλωση του Τύπου από τον Τσίπρα».
Εικάζεται ότι ακόμη και κάποιες από τις υποβόσκουσες καταστάσεις και κυοφορούμενες εξελίξεις στην επιχείρηση διαδέχθηκε τον ΔΟΛ -αλλά και  οι αποκαλυφθείσες  επιλεκτικές σχέσεις με παράγοντες εχθρικούς προς τον Ψυχάρη- συνιστούν απόηχο της περιόδου για την οποία υπάρχουν υπόνοιες οργάνωσης του εξοβελισμού του.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στις δυο εφημερίδες ο νέος ιδιοκτήτης έδειξε εντυπωσιακή εκδοτική ωριμότητα και ζήτησε «τεκμηρίωση» του περιεχομένου τους, ενώ μάλλον εντυπωσιάσθηκε από την… σχεδόν δουλοπρεπή στάση που αντιμετώπισε, από πρόσωπα που διατηρούν σχέσεις με πολιτικούς παράγοντες και ίσως αυτό τον οδηγήσει σε κινήσεις πλήρους ελέγχου.
Ενώ αυτά μένουν προς διερεύνηση κάποιοι συζητούν για δυο βόμβες που έχει στα χέρια του ο  πρώην ιδιοκτήτης  του ΔΟΛ και η απασφάλισή τους θα αλλάξει πολλά για πρόσωπα και καταστάσεις στο δημόσιο βίο.
Η μία βόμβα είναι η 12ωρη μαγνητοφωνημένη συνομιλία του με τον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή του οποίου υπήρξε στενός συνομιλητής. Η συνομιλία αυτή έχει ήδη διαμορφωθεί σε βιβλίο και μπορεί να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή. Η βαρύτητα του λόγου του Καραμανλή για πρόσωπα  και καταστάσεις, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δικτατορία είναι αυτονόμηση και οι συνέπειες που θα μπορούσαν να προκληθούν από τις αξιολογήσεις του θα είναι καταλυτικές.
Γνώστης του περιεχομένου αυτού του βιβλιού έχει μόνο ένας στενός συνεργάτες του ιδρυτή της ΝΔ και η εμφάνισή του στις προθήκες των βιβλιοπωλείων θεωρείται μάλλον …ευχάριστη απασχόληση για τον Ψυχάρη.
Αν όμως ασχοληθεί με βιβλία τότε πολλοί θα ανησυχήσουν. Και ως  διακεκριμένος πολιτικός συντάκτης, αλλά και ως στενός συνεργάτης του Χρήστου Λαμπράκη, ο διευθυντής του Βήματος και τελικά ιδιοκτήτης του ΔΟΛ γνωρίζει σχεδόν τα πάντα για τους πάντες στην πολιτική ζωή. Είναι γνωστό ότι ένας κύκλος  πολιτικών από όλα τα κόμματα έσπευδε γονυπετής στον ΔΟΛ για να ζητήσει υποστήριξη, αλλά και να προκαλέσει… επίθεση  για αντιπάλους προσκομίζοντας στοιχεία. Αντίστοιχα περιστατικά υπάρχουν και με επιχειρηματίες, και σε κάποιες περιπτώσεις και με δημοσιογράφους.
Ο Ψυχάρης είχε καθιερώσει στο «Βήμα» την άποψη πως «οι δημοσιογράφοι είναι οι ιστορικοί του παρόντος». Ένα μέρος αυτής της  μεταπολιτευτικής ιστορίας έχει περάσει από τα χέρια του και είναι γνωστή η μεθοδικότητα με την οποία οργάνωνε το αρχείο του. Αν αποφασίσει να πει όσα ξέρει, πολλά για πράγματα και πρόσωπα δεν θα είναι -στη συνέχεια-  όπως τα ξέραμε ως τώρα…

- από κείμενο του Γιώργου Λακόπουλου στο anoixtoparathyro