ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Κρέτσος για Ellinika Hoaxes: Παραπληροφορούν και παρεμβαίνουν στις εκλογές


Σφοδρή επίθεση στα Ellinika Hoaxes αλλά και σε όσους φορείς επί χρόνια κωφεύουν στις καταγγελίες για τους κινδύνους που επιφέρει το να παραχωρηθεί το δικαίωμα ελέγχου της πληροφορίας σε φορέα που δεν πληροί κανένα από τα κριτήρια λογοδοσίας ή εγκυρότητας του έργου που καλείται να επιτελέσει, εξαπέλυσε ο Λευτέρης Κρέτσος, με αφορμή την πρωτoφανή αθλιότητα κατά του avgi.gr.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιούσε εδώ και 4 χρόνια τόσο με ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και σε δημόσιες δηλώσεις του.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Λευτέρης Κρέτσος:
«Ζήτησα τότε δημοσίως από όλα τα κόμματα της αντιπολιτευσης κ την ΕΣΗΕΑ να πάρουν θέση. Κανένας τους δεν ανταποκριθηκε. Μετά ήρθε η κυβερνηση της "θέσης 107", τα ασταμάτητα fake news της οποίας διασπείρονται ακόμα και σήμερα απολύτως ανεξέλεγκτα.
Και φτάσαμε στο εξής: τα Ellinika Hoaxes να παρεμβαίνουν δυο μέρες πριν τις εκλογές ισχυριζόμενα ότι ο ΠΘ δεν είπε αυτά που είπε για τα Τέμπη, δηλαδή να μας βγάζουν όλους κουφούς και τυφλούς, προκειμένου να τον προστατέψουν.
Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να παραπληροφορεί και να διασπείρει fake news ο φορέας που θα έπρεπε να μας προστατεύσει από αυτά»
. Tα Ellinika Hoaxes λίγες μέρες πριν τις εκλογές μετά την δήλωση Μητσοτάκη σε βάρος των συγγενών των νεκρών στα Τέμπη, όπως αναφερει η Αυγή, παραποιούν το δημοσίευμα του avgi.gr που ανέδειξε το θέμα. Συγκεκριμένα, τα Ellinika Hoaxes, έκαναν θέμα με τίτλο «Μονταρισμένο βίντεο – Παραπλανητική η παρουσίαση της απάντησης του Πρωθυπουργού για τα Τέμπη», έχοντας ως φωτογραφία screenshot του δημοσιεύματος του avgi.gr και βάζοντας σφραγίδα «τροποποιημένο βίντεο». Μεταξύ άλλων, φέρνουν ως παράδειγμα το avgi.gr και γράφουν: «Διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες στον ηλεκτρονικό τύπο η "είδηση" ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τους συγγενείς των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών για "εργαλειοποίηση του ζητήματος", με αφορμή ερώτημα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό αέρα του ΑΝΤ1. Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα από την επίμαχη συνέντευξη, το οποίο κυκλοφόρησε από λογαριασμούς των κοινωνικών δικτύων. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο έχει υποστεί περικοπή και συρραφή με αποτέλεσμα η απάντηση του κ. Μητσοτάκη να τίθεται εκτός πλαισίου αναφοράς».
Οπως αναφέρει η Αυγή, το avgi.gr όχι μόνο δημοσίευσε ολόκληρο το επίμαχο απόσπασμα, αλλά πήρε το βίντεο από το ίδιο το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook. Το βίντεο ξεκινάει από την ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου (16ο λεπτό και 23ο δευτερόλεπτο) σχετικά με τα Τέμπη και δεν «έχει υποστεί περικοπή και συρραφή» όπως υποστηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes. 

Δείτε και δύο σημερινά πρωτοσέλιδα για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη: