ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Η «Καθημερινή» αδειάζει την Κεραμέως...


...για το νέο σύστημα ανάδειξης των πρυτανικών αρχών - Ζητάει να επανεξεταστεί

Στρεβλώσεις προκαλεί ο νόμος Κεραμέως για το νέο σύστημα εκλογής μελών στα Συμβούλια Διοίκησης (Σ.Δ.) των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για μια πολύπλοκη μέθοδο με την αποκαλούμενη «ταξινομική ψήφο» βάσει της οποίας μπορεί να εκλεγεί πρύτανης ακόμα και κάποιος υποψήφιος που έλαβε... μηδέν ψήφους στην 1η προτίμηση των ψηφοφόρων.
Το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης Σ.Δ. αποτελεί ένα δαιδαλώδες και εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα, που έφερε στο τραπέζι νέους όρους, όπως αυτόν της ταξινομικής ψήφου και του εκλογικού μέτρου. Υπήρξαν πολλές αντιδρασεις και έντονη κριτική που έχει ασκηθεί και σε νομικό επίπεδο, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η εν λόγω διαδικασία ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των ΑΕΙ καταστρατηγεί βασικές αρχές του Συντάγματος.
Σημειώνεται πως με το σύστημα αυτό και με τον ζυγό αριθμό των εσωτερικών μελών δεν αποκλείονται οι ισοψηφίες, γεγονός που βραχυκυκλώνει τις όποιες εξελίξεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας όπου εδώ και πολλούς μήνες δεν μπορούν να συσταθούν τα Σ.Δ. διότι η απαίτηση της αυξημένης συναίνεσης μεταξύ των έξι εσωτερικών μελών δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Καθημερινή: Πρέπει να επανεξεταστεί
 
Ανάμεσα στις αντιδράσεις περιλαμβάνεται και αυτή της εφημερίδας «Καθημερινή» που ζητάει
να επανεξεταστεί το  νέο σύστημα ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, αδειάζοντας έτσι την υπουργό παιδείας Νίκη Κεραμέως.
«Το νέο σύστημα ανάδειξης των πρυτανικών αρχών, που τώρα άρχισε να δοκιμάζεται στην πράξη, φαίνεται ότι δικαιώνει κάποιες από τις επιφυλάξεις των επικριτών του» γράφει η «Καθημερινή» και το προχωράει ακόμη πιο κάτω:
«Αν αποδειχθεί ότι η πολυπλοκότητά του οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τη διοίκηση των ιδρυμάτων, θα πρέπει να επανεξεταστεί, σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Προτεραιότητα είναι να λειτουργούν με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τα πανεπιστήμια».