ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Δεν αφήνουν σε... χλωρό κλαρί τον Μητσοτάκη οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα


Υπαινιγμούς για κυβερνητική προσπάθεια να αποκομίσει προεκλογικά οφέλη κάνουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ εκτοξεύουν νέα βέλη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο επικεφαλής του γραφείου Ε.Ε.-Βαλκανίων, Πάβολ Σζάλαι, επισημαίνει ότι οι RSF χαιρετίζουν την πρόοδο στην έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, όμως σημειώνει ότι η κυβέρνηση χρειάστηκε δύο χρόνια για να πραγματοποιήσει συλλήψεις, ενώ κάνει λόγο για πολιτικό οπορτουνισμό από πλευράς κυβέρνησης ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Σημειώνει δε, ότι ανεξάρτητα από μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης δεν θα πρέπει οι προσπάθειες για εξιχνίαση της δολοφονίας να επηρεαστούν. Ο Πάβολ Σζάλαι επισημαίνει:

  • «Το RSF χαιρετίζει την πρόοδο στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά αμφισβητεί τον πολιτικό οπορτουνισμό της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να πραγματοποιήσει αυτές τις συλλήψεις. Ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο και τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, οι ελληνικές αρχές πρέπει επιτακτικά να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό όλων των υπευθύνων αυτής της άνανδρης εκτέλεσης, ιδιαίτερα εκείνων που τη διέταξαν, και που πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη. Η εμπλοκή των δύο αδελφών που κρατούνται πρέπει επίσης να διευκρινιστεί. Η RSF καλεί τους μελλοντικούς βουλευτές να αναλάβουν αυτήν την έκτακτη ανάγκη».
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, παράλληλα, ζητούν από τις ελληνικές αρχές να συνεργαστούν με Europol για την υπόθεση Καραϊβάζ, ενώ επαναλαμβάνουν ότι η χώρα βρίσκεται στον πάτο της Ε.Ε. στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου σχολιάζοντας: 
  • «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδυναμώνεται από ένα κατασκοπευτικό σκάνδαλο , που επηρεάζει αρκετούς δημοσιογράφους. Όπως τονίζεται στην έκθεση του Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2023 η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2019, η χώρα έπεσε από την 65η στην 107η θέση, πτώση 42 θέσεων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις».
Πυρά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, η οποία δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Μετά την κατάταξη της Ελλάδας στη θέση 107 παγκοσμίως στην ελευθερία του Τύπου, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα επανέρχονται με αιχμές και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «πολιτικό οπορτουνισμό» λέγοντας ότι χρειάστηκαν δυο χρόνια για να γίνουν δυο συλλήψεις, οι οποίες δεν μπορούν να κρύψουν τη βραδύτητα των ερευνών. Παράλληλα, αναφέρονται και στο σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση δημοσιογράφων. Δεν αξίζει στην Ελλάδα της Δημοκρατίας να έχει καταντήσει συνώνυμο της Ουγγαρίας του Όρμπαν. Την Κυριακή ψηφίζουμε για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».