ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Θρίλερ μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση


Εκλογικό ντέρμπι με σκληρή κούρσα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα δείχνει νέα δημοσκόπηση, που δίνει διαφορετική εικόνα από όλες τις προηγούμενες προβλέποντας διαφορά μόλις 30.000 ψήφων.Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες της Κυριακής με τα επιτελεία των κομμάτων να τα δίνουν όλα για να αποσπάσουν την ψήφο των πολιτών, ενώ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης παραμένει, μεταξύ άλλων, το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα διεξαχθούν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία που ξεκαθαρίζει ότι θέλει μονοκομματική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται υπέρ μιας προοδευτικής συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ, διαφωνούν και για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, καθώς όλες μέχρι τώρα ευνοούν τη συντηρητική παράταξη. 
  • Σύμφωνα με το EuropeElects, που παρέχει τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, η Ν.Δ. θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 36,6% των ψήφων, ΣΥΡΙΖΑ 29,5% και ΠΑΣΟΚ 10,3%.
Ωστόσο, νέο γκάλοπ δείχνει διαφορετική εικόνα και μάλιστα ντέρμπι μεταξύ των δύο πόλων του δικομματισμού, σύμφωνα με το Euractiv που κάνει λόγο για μία από τις πιο απρόβλεπτες εθνικές εκλογές των τελευταίων ετών στη χώρα, με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να είναι επίσης αβέβαιος.
Το ευρωπαϊκό δίκτυο αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που παραδόθηκε την Παρασκευή σε στελέχη εταιρείας που την ανέθεσε αλλά και σε σημαντικούς παράγοντες της Ε.Ε., και προβλέπει διαφορά μόλις 30.000 ψήφων. 
  • Ειδικότερα, η δεξιά παράταξη φαίνεται να συγκεντρώνει 1.890.000 ψήφους, η αριστερή 1.860.000 και οι σοσιαλιστές 510.000 ψήφους με ποσοστό αποχής παρόμοιο με εκείνο του 42% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι περίπου 430.000 νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα, σύμφωνα με άλλη έρευνα, του Ινστιτούτου Eteron, όπως επίσης ότι μια ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι περισσότεροι που δεν ψηφίζουν είναι συνήθως νεαρής ηλικίας πολίτες.
Σε κάθε περίπτωση το Euractiv τονίζει τις προβλέψεις, που δείχνουν ξεκάθαρα ότι και τα δύο κόμματα έχουν μικρή πιθανότητα για το κυβερνητική συμμαχία με το τρίτο κόμμα μετά τον πρώτο γύρο. Εάν οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού αποτύχουν, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος τον Ιούλιο, όπου ένα κόμμα ή κόμματα θα χρειαστούν σχεδόν το 37% των ψήφων για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα θυμίζει ότι οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν να προβάλουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015 και δεν κατάφεραν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την εκλογική απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ σε αρκετές διαδοχικές ψηφοφορίες. Θυμίζει επίσης ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. με την υψηλότερη ονομαστική αποχή, που όμως δεν είναι σίγουρο κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επειδή οι εκλογικοί κατάλογοι σπάνια ενημερώνονται.
- από efsyn.gr