ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Από παγκάκι σε παγκάκι...


Δημόσιος χώρος, μέσα στον αστικό ιστό μιας πόλης. Ένας χώρος πρασίνου. Θεωρητικά προσπελάσιμος από οποιονδήποτε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Περαστικοί όχι πολλοί. Στο φόντο κυρίες με τσάντες για τα ψώνια της ημέρας, ποδηλάτες και μοτοσικλετιστές. Αυτοκίνητα.
Σε πρώτο πλάνο ένα παγκάκι και δύο άνδρες. Όπως και το 2012. Παραμονές εκλογών. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Τότε, παραμονές εκλογών, τα είχαν πει, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε ένα παγκάκι στον Εθνικό κήπο. Είχαν μάλιστα καθίσει στην πλάτη ακουμπώντας τα πόδια στο κάθισμα. Ο Τσίπρας ήταν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα, παραμονές εκλογών, αλλά 11 χρόνια αργότερα, Αλέξης Τσίπρας και Σταύρος Θεοδωράκης έδωσαν ραντεβού, πάλι σε παγκάκι. Το συγκεκριμένο δεν είχε πλάτη. Στον δημόσιο χώρο πρασίνου μπροστά από την δημοτική πινακοθήκη της Λάρισας. Ο Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Θεοδωράκης, ως δημοσιογράφος (ξανά).

Ο δημοσιογράφος ακολούθησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην προεκλογική καμπάνια του στη Θεσσαλία.
Συνέντευξη για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές». Στον Alpha χθες το βράδυ.

Και σενάριο και σκηνοθεσία σχεδόν απαράλλαχτα. «Πρωταγωνιστές» 2012- «Πρωταγωνιστές» 2023 ένα παγκάκι δρόμος και «καλησπέρα- καλησπέρα». Πλάνα από την προετοιμασία για τη συνέντευξη. Κάζουαλ ντύσιμο ο Σταύρος (τζιν πουκάμισο και μπλε πετρόλ παντελόνι), λευκό πουκάμισο και μπλε σκούρο παντελόνι σε στενή ίσια γραμμή ο Τσίπρας.

Με τους ήχους της πόλης να «περνούν» από τα μικρόφωνα – ως και κρωξίματα από πουλιά, πιθανόν καρακάξες, ακούστηκαν κάποια στιγμή- πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη. Οργανωμένη. Και προετοιμασμένη. Αυθόρμητη; Πάντως ήταν de profundis. Το είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάποια στιγμή.

Πλάνα από ακροβολισμένες κάμερες, πέραν των βασικών «πάνω» στους δύο άνδρες. Με τις βασικές για τα κλειστά «κάδρα» σε Τσίπρα και Θεοδωράκη αλλά και τα πιο ανοιχτά σε φορματ 16:9, γενικά- «διπλά» σήματα κατατεθέντα της εκπομπής.
Πλάνα πίσω από κάποια φυτά, από μια γωνία, μια κολώνα. Σαν να κρυφοκοίταζε κάποιος, σαν να έστηνε αυτί, για να ακούσει τί λένε οι άλλοτε πολιτικοί αντίπαλοι.

Ο Τσίπρας με αφορμή τη συνύπαρξη στη Βουλή έβαλε στην άκρη το τηλεοπτικό τυπικό και, αφού ρώτησε- πρότεινε, απευθυνόταν στον Θεοδωράκη στον ενικό. Συμφώνησε ο δημοσιογράφος, αλλά πολλές ήταν οι ερωτήσεις σε πληθυντικό αριθμό, ίσως διότι δια του Αλέξη Τσίπρα τα ερωτήματα προορίζονταν για το κόμμα. Αν και δεν έγινε σαφές κάτι τέτοιο.
Από την άλλη, η σκηνοθεσία, η στάση και η γλώσσα των σωμάτων δεν πρόδιδαν τυπικότητα. Μαέστρος σε αυτά ο δημοσιογράφος- ψυχή των «Πρωταγωνιστών».

Σε ένα παγκάκι λοιπόν, σχεδόν όλα. Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι. Τα Τέμπη αλλά και το Μάτι. Τα τρένα και η τηλεδιοίκηση, ο ΟΣΕ. Τα πανεπιστήμια, η διαδικασία εισαγωγής σε αυτά. Η αστυνομία πανεπιστημίων και τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Οι υποκλοπές και οι ποινικές ευθύνες. Οι ιδιωτικοποιήσεις. Τα ενδεχόμενα συνεργασίας και προοδευτικής διακυβέρνησης. Οι αποφάσεις του Ά τμήματος του Άρειου Πάγου για τα υποψήφια κόμματα. Η κοστολόγηση προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δημοσκοπήσεις. Η ετυμηγορία της κάλπης και αν θα έχει επιπτώσεις. Η αναξιοπιστία των κομμάτων.

Κάποιοι θεωρούν, ότι «ο Θεοδωράκης «πετσόκοψε» τον Τσίπρα» χθες βράδυ. Είναι μια «ανάγνωση» της συνέντευξης. Κάποιοι άλλοι θεωρούν, ότι «ο Θεοδωράκης έκανε σαφώς πιο δύσκολες ερωτήσεις από ό,τι στον Μητσοτάκη, αλλά ο Τσίπρας δεν ”μάσησε”». Είναι επίσης μια «ανάγνωση» της συνέντευξης κι αυτή. Ο δημοσιογράφος πάντως, από την πρώτη στιγμή, κατέστησε σαφή την πρόθεσή του, «να δοκιμάσω τα όρια του Αλέξη Τσίπρα».

Σε κάθε περίπτωση, είναι κοινό μυστικό ότι οι συνεντεύξεις αυτές είναι πολύ προσεκτικά και καλά οργανωμένες. Περασμένες από «ψιλό κόσκινο», από τα επικοινωνιακά επιτελεία των αρχηγών των κομμάτων, μέλη των οποίων είναι παρόντα και αθέατα ακόμα και στα πλάνα «πίσω από τις κάμερες».

Η συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές» βιντεοσκοπήθηκε το περασμένο Σάββατο. Με βάση τα ακριβώς από πάνω έγινε σε ασφαλές τηλεοπτικό «περιβάλλον». Δεν είχε αιφνιδιασμούς και απρόοπτα. Ίσως μόνον αυθόρμητο να ήταν το στιγμιότυπο στο φινάλε της εκπομπής, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτηση τη γνώμη του δημοσιογράφου για τη συνέντευξη.

Δεν θα μάθουμε ποτέ, τί θα γινόταν, αν τέτοιες συνεντεύξεις γίνονται «ζωντανά», όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα συχνά στο εξωτερικό.