ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Kαι αν εκλεγεί;


Ο Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη

Την απόσυρσή του απ' την εκλογική μάχη, μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, ανακοίνωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε με δηλώσεις του σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.
Αν και ήδη διευκρίνισε πως αποτελούν προσωπικές του απόψεις και τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Πόπη Τσαπανίδου ξεκαθάρισαν σήμερα πως δεν προβλέπονται αυξήσεις εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Επίσης, ακολούθησε ανακοίνωση του κόμματος αλλά και ξεκάθαρη διάψευση τέτοιων σεναρίων από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατόπιν ο πρώην υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε μέσω Twitter την απόσυρσή του απ' την εκλογική μάχη αναφέροντας τα εξής:
«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη»

Τσίπρας: Καμία αύξηση εισφορών

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλ. Τσίπρας –σε συνέντευξή του στο in.gr (η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή)– ξεκαθάρισε ότι στο πρόγραμμα του κόμματος «δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών» και κάνει λόγο για fake news.
Σύμφωνα με Αλ. Τσίπρα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά αυτές οι αλλαγές θα είναι θετικές: «“από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από τη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης – που θα μειώσει τις τιμές- και από τη ρύθμιση χρεών, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας /επαγγελματικής στέγης».
«Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό. Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και είκοσι ημέρες, είναι 50 σελίδες, μέχρι και την τελευταία λέξη. Είναι πιστεύω λαθροθηρία μεγάλη και unfair, λίγες ώρες πριν τις εκλογές, με fake news, να πάμε να κερδίσουμε ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε στις δύσκολες στιγμές. Όχι, με το πρόγραμμά του, αλλά με τα πρέπει. Είχε την υποχρέωση και την τρόικα πάνω από το κεφάλι του. Για αυτό τώρα ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Και το πρόγραμμά μας είναι πάρα πολύ σαφές. Καμία αύξηση ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας


«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.
Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του» τονίζει η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Και αν εκλεγεί;

Στον απόηχο της απόσυρσής του, το ερώτημα που τέθηκε από αρκετούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ήταν τι θα συνέβαινε αν ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρισκόταν μεταξύ των εκλεγέντων, δεδομένου πως είναι αδύνατον το όνομά του να αποσυρθεί από το ψηφοδέλτιο, λίγες ώρες πριν τη μάχη των εκλογών.
Αναφορικά με ερωτήματα που τέθηκαν προς το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη δήλωση παραίτησης του κ. Κατρούγκαλου, πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο αυτή παραμένει σε ισχύ. Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.