ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Εσύ φταις!..


Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας στον Σταύρο Θεοδωράκη «εσύ φταις»; Το απόσπασμα από τη συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές» έγινε viral. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ… κατηγόρησε τον Θεοδωράκη, ακολούθησε ο εξής διάλογος: Θεοδωράκης: «Γιατί φταίω εγώ;». Με τον Τσίπρα να απαντά: «Γιατί το 2016 είχαμε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή στον τόπο».
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να μίλησε για το 2016, αλλά η ιστορία ξεκινάει από το καλοκαίρι του 2015. Τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής. Οπως έλεγαν τα ρεπορτάζ της εποχής, η Φώφη Γεννηματά το συζητούσε βάζοντας σκληρούς όρους, ο πρόεδρος όμως του Ποταμιού ήταν απόλυτος. Τότε, έπειτα από συσκέψεις επί συσκέψεων, ο Θεοδωράκης είχε προτείνει το γερμανικό μοντέλο, δηλώνοντας πως «δεν πιστεύω στην απλή αναλογική».
Εάν τότε είχε θεσμοθετηθεί η απλή αναλογική, τότε οι μεθεπόμενες εκλογές θα είχαν γίνει με αναλογικό σύστημα. Οι πρώτες έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2015, άρα οι μεθεπόμενες θα ήταν του 2019. Συνεπώς, εικάζω ότι ο Τσίπρας «κατηγόρησε» τον πρώην αρχηγό του Ποταμιού πως θα μπορούσαν από το 2015 να έχουν γράψει αλλιώς την ιστορία μπλοκάροντας την εκλογή Μητσοτάκη.
Στ. Παπαντωνίου
Θεωρείο / Καθημερινή