ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Xιονοστιβάδα διεθνών αντιδράσεων για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Ελλάδα


Μπαράζ διεθνών αντιδράσεων για τις διώξεις δημοσιογράφων στη χώρα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και ολοένα και περισσότερους οργανισμούς να κάνουν λόγο για απόπειρες εκφοβισμού και φίμωσης της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
Στην ανακοίνωσή της η Πλατφόρμα για την ασφάλεια των δημοσιογράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κάνει λόγο για απόπειρα εκφοβισμού, αλλά και παρενόχληση δημοσιογράφων με αφορμή τη δίωξη της Γιάννας Παπαδάκου για το σκάνδαλο Novartis, ενώ έχει και αναφορά στη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων:
Η Ιωάννα Παπαδάκου, πρώην ερευνήτρια δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια, θα εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού Ανώτατου Δικαστηρίου στις 25 Ιανουαρίου για να καταθέσει για φερόμενο κατασκευασμένο σκάνδαλο που εμπλέκει Έλληνες επιχειρηματίες και την ελβετική φαρμακευτική Novartis. Η κλήση είναι στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής έρευνας για της κατηγορίες περί πολιτικής συνωμοσίας από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Η Παπαδάκου, η οποία είχε κάνει ρεπορτάζ για υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκεται η Novartis αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία ώστε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο κατά της εταιρείας και να εκβιάσει χρήματα. Η Παπαδάκου κατηγορείται για φερόμενη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση την οποία διεύθυνε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η οποία κατασκεύασε τα σκάνδαλα για να έχει πολιτικά οφέλη ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ζητήσει επανηλειμμένα να ερευνηθούν τόσο η υπόθεση Novartis όσο και η «λίστα Λαγκάρντ».
Η Παπαδάκου έκανε ρεπορτάζ για την «λίστα Λαγκάρντ» στην εφημερίδα «Το Βήμα» και κάλυψε την υπόθεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε εκπομπή με τον τίτλο Checkpoint Alpha η δημοσιογράφος είχε πάρει συνέντευξη από τον πληροφοριοδότη Ερβέ Φαλσιανί, τεχνικό υπολογιστών της HSBC, ο οποίος αποκάλυψε τα ονόματα των επιχειρηματιών που είχαν λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα. Αυτές οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε κοινοβουλευτική έρευνα, όπου κατέθεσε η Παπαδάκου. 
Η Παπαδάκου, η οποία εργάζεται στις Βρυξέλλες, έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση εις βάρος της ως πολιτικά υποκινούμενη και «ξεκάθαρη παραβίαση του κράτους δικαίου». Είπε ακόμη πως ανακρίθηκε χωρίς να έχει υπάρξει προκαταρκτική έρευνα ή δίωξη εις βάρος της. Η ΕΣΗΕΑ έξεφρασε τη στήριξή της προς τη δημοσιογράφο με ανακοίνωσή της και σημείωσε ότι «η ερευνητική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ είναι βασικά στοιχεία της ελευθερίας του Τύπου, η οποία προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να διώκονται». Ο εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, επίσης κλήθηκε για εξηγήσεις από τον Άρειο Πάγο με την ΠΟΕΣΥ να καταδικάζει και τις δύο περιπτώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι οι καταδίκες για το κυνήγι της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα πέφτουν βροχή και εκτός συνόρων. Μετά την ηχηρή παρέμβαση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, το Παγκόσμιο Δίκτυο Ανεξάρτητης Δημοσιογραφίας (IPI) αναφέρει ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με την κατάθεση του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, σχετικά με τις έρευνές του για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας. Παράλληλα, τονίζει ότι οι κατηγορίες εις βάρος του και εις βάρος της δημοσιογράφου, Γιάννας Παπαδάκου επισύρουν βαριές ποινές και υπογραμμίζει ότι όλες αυτές οι εξελίξεις εγείρουν σοβαρότατες ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.