ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος με δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ

Εβραίοι δάσκαλοι της Καβάλας

Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά και φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου) με δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ σε έρευνα και παρουσίαση του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη διάβαση», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι, από τις 13:00 ώς τις 14:00. Εβραίοι δάσκαλοι της Καβάλας
Το πρώτο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ έχει τίτλο «Οι Εβραίοι στη Μέκκα του καπνού» και θα μεταδοθεί σε δύο μέρη, το Σάββατο 22 και το Σάββατο 29 Ιανουαρίου. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αφήγηση του Ιωσήφ Μεβωράχ και ξετυλίγει το νήμα της μακραίωνης ιστορίας των Εβραίων της Καβάλας, εστιάζοντας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα και μέχρι την εξόντωση του συνόλου της Εβραϊκής Κοινότητας στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα, στην Πολωνία.
Η συνεισφορά των αστών εύπορων Εβραίων καπνεμπόρων στην τοπική και εθνική οικονομία, τα καπνομάγαζα της Καβάλας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου αλλά και οι Εβραίοι καπνεργάτες και η συγκρότηση του καπνεργατικού κινήματος είναι μερικά από τα θέματα που θα αναλυθούν στο ντοκιμαντέρ, εμπλουτισμένα με προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο τεκμηριωτικό υλικό.
 
Φάκελος με γραμματόσημα του Ισραηλίτικου Σχολείου Καβάλας

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου και έχει τίτλο «Το εργοτάξιο». Κατά τη διάρκεια του 1943, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μοσχοκαρυάς Φθιώτιδας, δημιουργείται το χειρότερο κάτεργο της Ελλάδας, όπου έως και 500 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη δουλεύουν σε απάνθρωπες συνθήκες, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν επίπεδο χώρο στάθμευσης για τους σιδηροδρομικούς συρμούς. Με την ολοκλήρωση του έργου, σκελετωμένοι πλέον από τις απάνθρωπες συνθήκες και την πείνα, όσοι έχουν επιζήσει εκτελούνται και θάβονται σε μαζικό τάφο.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης