ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Δημοσιογράφος συντονιστής προπαγάνδας


Ο άνθρωπος που συντόνιζε τους ιταλούς απεσταλμένους στην Αλβανία, που τους έδινε γραμμή ήταν ένας θρύλος του ιταλικού τύπου. Ο ηλικίας 31 χρόνων, τότε, Ιντρο Μοντανέλι, μέλος του φασιστικού κόμματος και έμπιστος του Μουσολίνι, δημοσιογράφος της Κοριέρε ντελα Σέρα. Η δουλειά του ήταν δύσκολη. Έπρεπε να κάνει το άσπρο – μαύρο, ειδικά όταν άρχισε η ελληνική αντεπίθεση και η οι συμπατριώτες του υποχωρούσαν.
Αυτός ήταν κι ο λόγος που επικαλέστηκε ασθένεια και άφησε τους συναδέλφους του να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Πρόλαβε όμως να στείλει ανταποκρίσεις γεμάτες «πατριωτικό παλμό». Επειδή τα ιταλικά στρατεύματα είχαν κολλήσει σε δύσβατα μονοπάτια έγραφε για τις πετυχημένες ρίψεις του πυροβολικού και τους βομβαρδισμούς της αεροπορίας που όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ελάχιστες φορές βρήκαν στόχο.
Στην αρχή του πολέμου, όταν οι απεσταλμένοι μιλούσαν για περίπατο, ο Μοντανέλι έτρεχε να τους συνεφέρει: «Πρέπει να δείξουμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σκληρά, για να εξυψώσουμε τον ηρωισμό των δικών μας στρατιωτών».
Σε άλλες ανταποκρίσεις παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερες αποκλίσεις από την αλήθεια. Αναφέρει ότι η επέμβαση της Ιταλίας στην Ελλάδα «ανοίγει το δρόμο στη σύμμαχο Γερμανία για να κατέβει στα Βαλκάνια». Η ιστορία απέδειξε ότι η Γερμανία σύρθηκε στην ελληνική εκστρατεία για να σώσει το γόητρο της Ιταλίας και να μην αποκτήσει η Αγγλία προγεφύρωμα στην Ελλάδα!
Ο τύπος ήταν πάντα παρών στα μεγάλα γεγονότα, αλλά η σχέση του με το καθεστώς λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Φεβρουάριο του ’44, τον έσωσε ο Καρδινάλιος του Μιλάνο, διαγράφηκε από την δημοσιογραφική ένωση, αλλά αργότερα επέστεψε στην Κοριέρε και έφθασε να γίνει διευθυντής. Το 1974 δημιούργησε την Ιλ Τζιορνάλε από την οποία έφυγε το 1994 για να ιδρύσει την Λα Βόσε που έκλεισε σε ένα χρόνο. Μαζί με στενούς του συνεργάτες επέστρεψε στην Κοριέρε. Το 1977 έγινε στόχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, τραυματίστηκε σοβαρά. Πέθανε το 2001 σε ηλικία 92 χρόνων. Άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια.

**Το θέμα είναι από το pasatempo.wordpress του Άγγελου Μηνδρινού, όπου δημοσιεύεται και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στο ίδιο θέμα περιγράφεται ένα περιστατικό τού πολέμου για... ασπιρίνες, που δείχνει την υπέρμετρη βλακεία των Ελλήνων λογοκριτών (αλλά και γενικά των λογοκριτών). Αξίζει! Διαβάστε το εδώ.
- πηγή: Harddog