ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Η συγκλονιστική ιστορία της Μεραρχίας Πινερόλο


Μια συγκλονιστική ιστορία όπου η ειρήνη, η ζωή και ο ανθρωπισμός νικά τον πόλεμο, τον θάνατο και το σκοτάδι φέρνει στο φως το επετειακό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής του Πρώτου Προγράμματος «Αφύλαχτη Διάβαση» που θα μεταδοθεί ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, 10 με 12 το πρωί.
Τρία χρόνια ακριβώς μετά την ιταλική εισβολή, στις 11 Σεπτεμβρίου 1943, τμήματα της Μεραρχίας Πινερόλο.. υπό τον στρατηγό Ινφάντε, μία από τις 11 Ιταλικές Μεραρχίες που έδρασαν στην Ελλάδα υπό φασιστικές εντολές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, ύστερα από τη συνθηκολόγηση Ιταλών και Γερμανών ήδη από το καλοκαίρι του 1943.
Οι αφοπλισμένοι Ιταλοί στρατιώτες θα διασκορπιστούν μεταξύ άλλων και στα χωριά των Αγράφων. Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Καρδίτσας θα περιθάλψουν τους πρώην διώκτες τους, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια του 1944 θα εκτυλιχθούν συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες με φόντο τις χιονισμένες κορυφές των Αγράφων και θα γεννηθούν ισχυρές φιλίες μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών που θα παραμείνουν άσβεστες στο πέρασμα των χρόνων.
Τη συγκλονιστική ιστορία της Μεραρχίας Πινερόλο αφηγούνται αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων μέσα από προφορικές καταγραφές που ακούγονται για πρώτη φορά δημόσια.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης