ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Νέες ραδιοφωνικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο

...για το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα

Σε μια σημαντική συνεργασία του με την ΕΡΤ, τo Εθνικό Θέατρο σχεδιάζει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές που θα έχουν τη δική του καλλιτεχνική σφραγίδα και τις οποίες θα μεταδώσει η Ελληνική Ραδιοφωνία.
Έχουν περάσει 82 χρόνια από τότε που ο νεοσύστατος Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών μετέδωσε μια θεατρική σκηνή με τους Χρήστο Ευθυμίου και Ηλία.. Δεστούνη από την παράσταση του «Βασιλικού» του Αντωνίου Μάτεσι, την οποία είχε πρωτοπαρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο τρία χρόνια πριν, το 1935, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη. Πριν καν ιδρυθεί το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, το θέατρο μάγευε τους ακροατές και η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας ήταν πάντοτε παρούσα στα ερτζιανά με τις καλύτερες παραγωγές της. Κατά τις επόμενες δεκαετίες, το Εθνικό Θέατρο συνέχισε να βρίσκει στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση το πιο φιλόξενο βήμα μετά τη δική του σκηνή.
Σήμερα, καθώς η ΕΡΤ προχωρεί στο φιλόδοξο νέο σχέδιο της ανανέωσης της μεγάλης παράδοσης που διατηρεί στις παραστάσεις για το ραδιόφωνο, συμπράττει παράλληλα με το Εθνικό Θέατρο: Η πρώτη θεατρική σκηνή της χώρας ανέλαβε να σχεδιάσει μια σειρά από ραδιοφωνικές θεατρικές παραγωγές, τις οποίες πρόκειται να μεταδώσουν αποκλειστικά το Δεύτερο και το Τρίτο Πρόγραμμα. Με την ευκαιρία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε:
«Το Εθνικό μας Θέατρο δίνει εξ υπαρχής βάση στο Λόγο ως ψυχαγωγία, ως καλλιέργεια και φυσικά ως παιδεία. Γι’ αυτό και θεωρεί μεγάλη τύχη και ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία αυτή τη σύμπραξη με την ΕΡΤ για τη μετάδοση της “φωνής” του θεάτρου».
Η σημαντική αυτή συνέργεια της ΕΡΤ με το Εθνικό Θέατρο πραγματοποιείται παράλληλα με τη διαδικασία τής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ραδιοφωνικές παραγωγές, η οποία συνεχίζεται κανονικά απευθυνόμενη σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Με την πρωτοβουλία της αυτή, η ΕΡΤ επιθυμεί να εμπλουτίσει το πρόγραμμα του Δεύτερου και Τρίτου Προγράμματος με νέες ραδιοφωνικές θεατρικές παραστάσεις, ανανεώνοντας την παράδοση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στον τομέα αυτό. Συγχρόνως, η ΕΡΤ επιδιώκει να στηρίξει δημιουργικά τους σύγχρονους λειτουργούς του θεάτρου και να καταγράψει τις άξιες φωνές ανάμεσά τους. Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συνθέτες κ.ά. με αποδεδειγμένη καλλιτεχνική πορεία να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, που αφορά όλο το εύρος της ελληνικής και ξένης δραματουργίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020.
Περισσότερες πληροφορίες μέσω του link:company.ert.gr/proskliseis/prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-