ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Χυδαίος κοινωνικός αυτοματισμός

Τσακαλώτος: Μας ενημερώνουν κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους

Σάλος προκλήθηκε από τη δήλωση στο ΒΗΜΑ του Αλέξη Πατέλη, στενού συνεργάτη και οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους». Κι αυτό γιατί ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία..
και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών.
Ο Νίκος Παππάς κανεί λόγο για «προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού» ενώ η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου αναφέρει:
«Η σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, είναι αποκαλυπτική. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών.
Δεν δίνει όμως καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις.
Καμία φυσικά τοποθέτηση δεν κάνει και για το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. που θα παραγάγει στα ασφαλιστικά ταμεία η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έλλειμμα που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες.
Αλλά και καμία λέξη δεν λέει ο κ. Πατέλης για την έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντας μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν.
Και φυσικά καμία εξήγηση δεν δίνει για το γιατί εκατομμύρια πολιτών να υποστούν ένα τέτοιο βάρος και να εισέλθουν σε ένα τέτοιο ρίσκο, όταν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία -συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού- παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ με σημαντικό πλεόνασμα.
Το μόνο που είναι βέβαιο, εξασφαλισμένο και εγγυημένο από ένα τέτοιο σχέδιο και για το οποίο οποιαδήποτε αναφορά του κ. Πατέλη θα ήταν πράγματι περιττή, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ.
Τούτο όμως θα συμβεί μόνο αν η κοινωνία τους επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει.»
Από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο fb κάνει λόγο για χυδαίο κοινωνικό αυτοματισμό. Αναλυτικά:
«Χυδαίος κοινωνικός αυτοματισμός
Τι άλλο περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από αυτό που είπε ο σύμβουλός του;
Πέρα από το «παίρνουμε τα λεφτά από τους νέους και τα δίνουμε στους πλουσίους»; Αυτό, δηλαδή, που κρύβεται πίσω από τη δήλωσή του στο Βήμα.
«Φταίνε», λέει, «που γερνάει ο πληθυσμός. Ιδιωτικοποιήστε το ασφαλιστικό».
Και με την ιδιωτικοποίηση, οι εισφορές του εργαζόμενου θα επενδύονται και εκείνος θα λαμβάνει σύνταξη, η οποία θα εξαρτάται από το συνολικό κεφάλαιο και τις αποδόσεις του.
Οι προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, όμως, σκοπίμως προσπερνούν ή συσκοτίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο συστημάτων. Του υπάρχοντος και του προτεινόμενου.
Και στα δύο, οι συνταξιούχοι στηρίζονται στις επόμενες γενιές, αφού το δικαίωμα στη σύνταξη αποτελεί απαίτηση μεριδίου από το μελλοντικό «προϊόν» (αγαθά και υπηρεσίες που θα παραχθούν στο μέλλον). Όχι από «προϊόν» που παράγεται κατά τη στιγμή που ο εργαζόμενος (και μελλοντικός συνταξιούχος) εργάζεται.
Πολύ απλά, δηλαδή, σε κανένα από τα δύο συστήματα δεν αποθηκεύεται «προϊόν».
Απλά το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα εμπεριέχει την αλληλεγγύη εντός των γενεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ως τρόπο ζωής.
Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός, κανονική κατάσταση των πραγμάτων.
«Φταίνε οι ηλικιωμένοι», λένε οι κυβερνητικοί.
Όχι, όμως. Δεν φταίνε οι ηλικιωμένοι για το ασφαλιστικό, όπως δεν φταίνε οι νέοι για τον κορωνοϊό.
Φταίει που η ψευδοεπιστήμη έχει μπει στην υπηρεσία της κοινωνικής οπισθοδρόμησης.
Ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη οφείλει να ανακαλέσει τη χυδαία και ψευδή του δήλωση.
Και να προσέξουν κάποιοι. Γιατί πρέπει, όταν και αυτοί γεράσουν, να υπάρχουν νέοι για να παράγουν φάρμακα, τρόφιμα, υπηρεσίες βοήθειας στο σπίτι, κ.ά.
Όμως τί λέω; Πλούσιοι θα είναι. Θα μπορούν να αγοράσουν.»
O πρώην υπουργος Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε στο fb:
«Η δήλωση του κυρίου Πατέλη, εκτός από το ότι συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού με έναν εκπληκτικό τρόπο κάνει και κάτι ακόμα:
Μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους. Για το σκέλος που αναφέρει ότι «θα σταματήσουν να περνούν λεφτά από τους νέους» -δηλαδή ότι το κάνουν γιατί έχουν αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους - θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου.
Νομίζω τις ίδιες αμφιβολίες έχει και οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ από την εκλογή της και μετά.
Άλλωστε δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης της ΝΔ μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει εικάζω.