ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Ξερά χόρτα και έλλειψη πυρασφάλειας στις Μυκήνες - Αποκαλύψεις πυροσβεστών

Του Θάνου Σωτήρη*

Ξερά χόρτα, έλλειψη συστήματος πυρόσβεσης και καμία πρόβλεψή πυρασφάλειας στο πίσω ανατολικό μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ήταν τα δεδομένα που αντιμετώπισαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής που χθες το μεσημέρι κινητοποιήθηκαν για να αντιμετωπίσουν το μέτωπο της..
φωτιάς που εισέβαλε στις αρχαίες Μυκήνες.
Η πυρκαγιά φαίνεται ότι αντιμετωπίστηκε πριν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, στους πάνω από 3.500 ετών Ελληνικούς θησαυρούς, όμως οι μαρτυρίες στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος στο astinomiko.gr, αποκαλύπτουν ότι ήταν θέμα χρόνου να συμβεί μια τέτοια, και ακόμη χειρότερη καταστροφή!
Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, στο πίσω μέρος του αρχαιολογικού χώρου, ανατολικά, όπου καταλήγει η χαράδρα του Χάβου, υπήρχαν ξερά χόρτα τα οποία επέτρεψαν την είσοδο του πύρινου μετώπου μέσα στον περιφραγμένο χώρο. Σε όλο αυτό το τόξο, η πρόσβαση των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατη, αφού δεν υπήρξε ποτέ πρόβλεψη για την δημιουργία  αντιπυρικής ζώνης, την οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πυροσβέστες για να δημιουργήσουν «προγεφύρωμα» απέναντι σε μία πιθανή πυρκαγιά που θα «κατέβαινε» από τον Προφήτη Ηλία, όπως όλα δείχνουν ότι συνέβη χθες.
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αποκαλύπτουν στο astinomiko.gr ότι δεν υπάρχει ούτε σύστημα αυτόματης πυρόσβεσης στο συγκεκριμένο «τυφλό τόξο», που ξεκινά από το Ανάκτορο των Μυκηνών και καταλήγει στον Θολωτό Τάφο του Ατρέως.
Όλες αυτές οι πληροφορίες σαφώς έρχονται σε αντίθεση με την παράγραφο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, που αναφέρει ότι: «Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».
Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης τόνισαν μιλώντας στο astinomiko.gr πως ενώ η Δυτική πλευρά του Αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται η είσοδος και το Μουσείο ήταν αποψιλωμένες, η πίσω Ανατολική πλευρά είχε ξερά χόρτα και κανέναν σχεδιασμό πυρασφάλειας. Κάτι που φαίνεται και από τα σχετικά φωτορεπορτάζ.
Τελικά το μέτωπο που εισήλθε στον Αρχαιολογικό χώρο αντιμετωπίστηκε από τα οχήματα της Πυροσβεστικής που εισήλθαν από την κεντρική είσοδο, ενώ για την κατάσβεση στην πίσω Ανατολική πλευρά χρειάστηκε να σταλούν, ευτυχώς έγκαιρα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

*από το astinomiko.gr