ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Δυστυχώς... κλατάραμε

Το επιτελικό κράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα κατάφερε και πάλι. Κατάφερε να μεγαλώσει το άγχος πολιτών και την αγωνία υγειονομικών για τη δημόσια υγεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μάλιστα λίγες μέρες πριν από το γεμάτο κινδύνους άνοιγμα των σχολείων.
Οπως έγινε χθες ξαφνικά γνωστό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) έφτασε στα όριά του και εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων αδυνατεί για τουλάχιστον μία..
εβδομάδα να προχωρήσει σε νέα τεστ ανίχνευσης του ιού. Είναι αυτονόητο πως με λιγότερα τεστ η επιδημιολογική παρακολούθηση του φαινομένου ασθενεί.
Η εξέλιξη αυτή είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της έλλειψης στρατηγικής και σχεδίου της κυβέρνησης για να αναχαιτίσει την ορμή της νόσου στη χώρα. Είναι αδιανόητο και τραγελαφικό συνάμα να αποδέχεσαι τον κίνδυνο της επανεκκίνησης μιας σειράς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, χωρίς να εξοπλίζεσαι για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνει.
Ενώ ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα κρούσματα θα αυξάνονταν και οι ανάγκες για ελέγχους θα πολλαπλασιάζονταν, το υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε για την εξασφάλιση επάρκειας αντιδραστηρίων και δεν σχεδίασε την κατανομή των μοριακών ελέγχων ανά τη χώρα.
Τα τεστ αυξήθηκαν αναλογικά τους τελευταίους δύο μήνες, όμως η χώρα μας παρέμεινε και τον Αύγουστο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διαγνωστικών ελέγχων ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα ήταν μάλιστα σχεδόν ουραγός στη διενέργεια τεστ ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο (κατείχε την 23η και 24η θέση στην Ε.Ε. των 27).
Η χθεσινή ομολογία αποτυχίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Το ζητούμενο τώρα είναι πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει η αδυναμία του εθνικού πυλώνα στον μοριακό έλεγχο.
Τον περασμένο Μάιο ο υφυπουργός Υγείας είχε υποστηρίξει πως αν χρειαστεί θα υπάρξει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για τη διενέργεια των ελέγχων, αποφεύγοντας να πει οτιδήποτε για την αναγκαία, όπως φαίνεται, επίταξη ιδιωτικών κλινικών.
Μένει να φανεί αν τελικά το έργο θα ανατεθεί σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων, όπως φοβούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ. Με αυτόν τον τρόπο η έλλειψη των αντιδραστηρίων του ΕΚΕΑ μπορεί να μετατραπεί από κρίση σε επιχειρηματική ευκαιρία...
ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη