ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Άλλα 2 βραβεία για τους «Γλάρους πάνω από τον Κεράτιο»

Την επιτυχημένη πορεία της στα διεθνή και ελληνικά κινηματογραφικά φεστιβάλ συνεχίζει η ταινία για την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ελληνισμού, με τίτλο «Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο», σε σενάριο και σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ και δημιουργού ντοκιμαντέρ Θωμά Σίδερη.
Η ταινία απέσπασε το βραβείο του φεστιβάλ και το βραβείο..
πρωτότυπης μουσικής στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ανάμεσα σε 175 ταινίες από 42 χώρες που επιλέχθηκαν στην τελική φάση. Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ στην κατηγορία «ελληνικά ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους». Τη μουσική στην ταινία υπογράφουν οι συνθέτες Cengiz Onural, Νίκος Γράψας και Θανάσης Αλατάς, ενώ ακούγεται και το πρωτότυπο τραγούδι με τίτλο «Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο» από τις Δυνάμεις του Αιγαίου, ένα τραγούδι που γράφτηκε και ηχογραφήθηκε ειδικά για την ταινία σε παραγωγή του βραβευμένου με βραβείο grammy Θανάση Αλατά.
Η ταινία είχε αποσπάσει τον περασμένο Μάιο το βραβείο της ειδικής τιμητικής διάκρισης στα πλαίσια των βραβείων «ODUSSEUS AWARDS 2020» του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη βρετανική πρωτεύουσα και συγκεντρώνει ταινίες Ελλήνων δημιουργών από όλο τον κόσμο.
Η δραματοποιημένη ταινία τεκμηρίωσης για τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, επιλέχθηκε και συμμετέχει επίσης στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας καθώς και σε ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας, στο διεθνές Φεστιβάλ AEGEAN DOCS.
Στην ταινία μιλούν και ξεδιπλώνουν τις αναμνήσεις τους μαθητές και δάσκαλοι της Σχολής από τη δεκαετία του 1930 έως τις μέρες μας. Μιλούν ακόμη καθηγητές πανεπιστημίου από την Ελλάδα και την Τουρκία, μεταξύ αυτών ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κητρομηλίδης και ο Τούρκος καθηγητής Ιστορίας Ελτσίν Ματζάρ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία καταθέτει την προφορική μαρτυρία του για τη Σχολή ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, σε μία αποκλειστική κινηματογραφική καταγραφή. Ιστορικός σύμβουλος της ταινίας είναι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Αθήναις Μεγαλοσχολιτών και ιστορικός Δρ. Σταύρος Ανεστίδης.