ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Τι τη θες τη δημοσκόπηση Μήτσο; Έχει τζάμπα κάθε μέρα στο ίντερνετ!

του Χρήστου Ξανθάκη

Κάθομαι εγώ τώρα καλοκαίρι καιρό (καλοκαίρι είναι ακόμη χειμωνάκηδες!) και διαβάζω δεξιά και αριστερά ανά τους διαύλους του διαδικτύου και ανά τας στήλας των εφημερίδας πως αφίχθη εκ νέου η εποχή των δημοσκοπήσεων.
Ότι  δηλαδή πιάνουν δουλειά σιμά κοντά οι γκαλοπιτζήδες και όπου να ‘ναι θα έχουμε φρέσκα νούμερα και σπαρταριστά ποσοστά και θα βγούνε συμπεράσματα ένα σωρό, θα προκύψουν αφηγήματα, μη..
σου πω και αποφάσεις θα παρθούν, που θα καίνε και θα ζεματάνε. Από τις δημοσκοπήσεις όλα αυτά, που σπεύδουν μάλιστα μερικοί συνάδελφοι να τις προκαταλάβουν τοποθετώντας και βατήρες όσον αφορά στην αφετηρία κάθε κόμματος. Ξεκινάμε από εδώ με στόχο προς τα εκεί, τι να σας πω τα βλέπει το φάντασμα του Κουροπάτκιν και τρίζουν οι αλυσίδες του!
Αλλά γιατί ξοδεύονται τα κόμματα δεν το καταλαβαίνω. Γιατί δίνουν τα ωραία τους λεφτά, τις συνδρομές των μελών, την επιχορήγηση του ελληνικού κράτους, τις δωρεές των ευεργετών τους για να ψωνίζουν δημοσκοπήσεις με υψηλό περιθώριο λάθους, την ώρα που βράζει ο τόπος στο ιντερνετάκι; Όπου εκφράζεται ο κόσμος στο φέηζμπο και στην τουίτα (συγγνώμη Ίνσταγκραμ, αλλά είσαι μόνο για βυζιά…) και μάλιστα εκφράζεται με ταχύτητα και ακρίβεια μοναδική, σχεδόν δεν χρειάζονται επεξεργασία τα δεδομένα, τόσο καθαρά και διαυγή είναι.
Κι επειδή τώρα θα έρθει ο έξυπνος της τάξης να δηλώσει ότι οι τις δημοσκοπήσεις τις ιντερνετικές τις κουμαντάρουν τα ρομποτάκια από την Κορέα (όπως και τη δημοφιλία κάποιων ιστοσελίδων, αλλά αυτό θα το δούμε άλλη φορά), σπεύδω να του απαντήσω ότι δεν αναφέρομαι στα πολς (ελληνιστί, polls) που προκύπτουν ανά τα τακτά χρονικά διαστήματα και αφορούν σε πρόσωπα και καταστάσεις της επικαιρότητας. Εκεί πέρα γίνεται του κουτρούλη ο γάμος και πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο να πάρει κανείς στα σοβαρά τα κάθε είδους αποτελέσματα. Για πλάκα είναι και δεν απεικονίζουν απολύτως τίποτα…
Άλλο λέω εγώ! Λέω για ιστορίες όπως αυτή η πρόσφατη με τις μάσκες στα σχολεία, που δεν θα δίνανε ούτε μία στο μαθηταριάτο, γιατί είναι προσωπική ευθύνη του καθενός η μάσκα δεν θα γίνουμε εδώ πέρα κράτος σοβιετικό να πνίγουμε τις ατομικές πρωτοβουλίες, γιατί δεν έχει λεφτά για μαλακίες η πολιτεία κι άμα έδινε στις μάσκες έπρεπε να κόψει από αλλού, γιατί κάτι πρέπει να κάνουν και οι γονείς που κάθονται όλη μέρα και ξύνουν τις πατς(ι)ές, γιατί έχει η γάτα ένα αυτί και τ’ άλλο το ‘φαγες εσύ, καταλαβαινόμαστε υποθέτω.
Και εγένετο πυρηνικό πόλεμος! Αμέσως εξερράγη το διαδίκτυο και ξεχείλισε η αγανάκτηση. Και σκάσανε χιλιάδες επί χιλιάδων τα σχόλια και οι φωνές οι επικριτικές και φούσκωσε το κύμα και πήγε τσουνάμι να γίνει, ώσπου εμφανίσθηκε άρον άρον ο δόλιος ο Θεοδωρικάκος και μάζεψε τα ασυμμάζευτα. Υποσχόμενος δωρεάν (ελληνιστί, free) μάσκες για την πιτσιρικάδα, με την ευγενή φροντίδα της ελληνικής κυβερνήσεως και σας παρακαλώ σταματήστε πλέον να βαράτε το λήξαμε το ζήτημα και το σφύριξε ο Χαρλαβάνης…
Αυτό μάλιστα, ήταν δημοσκόπηση! Αυτό ήταν γκάλοπ με αρχή, μέση και τέλος και έδειξε με τρόπο κρυστάλλινο τις διαθέσεις και τις σκέψεις της κοινωνίας. Γεγονός που αποδεικνύεται και από την ταχύτητα με την οποία έλαβε το μήνυμα η κυβέρνηση και έσπευσε να καλύψει τα νώτα της.
Αφήστε λοιπόν παλικάρια μου τις δημοσκοπήσεις και την υψηλή μαγειρική και κοιτάξτε να κόβετε κίνηση εκεί που πρέπει. Εκεί που καίει το σίδερο και βράζει το νερό. Γιατί αλλιώς θα ξεμείνετε να κοζάρετε εξελόφυλλα, την ώρα που οι πολιτικοί σας αντίπαλοι θα κάνουν πασαρέλα στο Μαξίμου…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr