ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Mε τις «Αποσκευές» του Θωμά Σίδερη

Νέος κύκλος εκπομπών στο Πρώτο Πρόγραμμα

Ο Θωμάς Σίδερης επιστρέφει στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με τις «Αποσκευές» του, έναν νέο κύκλο ραδιοφωνικών εκπομπών, πέραν της «Αφύλαχτης Διάβασης» που θα συνεχίσει και τη φετινή σεζόν να μεταδίδει ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι.
Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020, 6 με 7 το απόγευμα, θα μεταδοθεί από το Πρώτο Πρόγραμμα..
ένα αφιέρωμα για την 81η επέτειο από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία (1/9/1939). Το αφιέρωμα στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες 11 Πολωνοεβραίων που εκτοπίστηκαν αρχικώς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης της Ανατολικής Ευρώπης. Το ντοκιμαντέρ συμπληρώνεται από το ημερολόγιο-γραπτό τεκμήριο του Γιάνκελ Γουέρνικ που οδηγήθηκε στο κολαστήριο της Τρεμπλίνκα αλλά κατάφερε να επιβιώσει μετά την απόδρασή του στις 2 Αυγούστου 1943.
Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, 6 με 7 το απόγευμα, οι «Αποσκευές» φέρνουν μαζί τους άγνωστες πτυχές από τη Σφαγή στο Μπεσλάν στις 3 Σεπτεμβρίου 2004. Δύο ημέρες νωρίτερα, τρομοκρατική ομάδα από την Ινγκουσετία και την Τσετσενία καταλαμβάνει ένα δημοτικό σχολείο στο Μπεσλάν (SNO) και κρατά ως ομήρους περισσότερα από 1.100 της τοπικής κοινότητας. Το SNO ήταν ένα από τα εφτά σχολεία του Μπεσλάν, μιας πόλης 35,000 κατοίκων, στην αυτόνομη δημοκρατία της Βόρειας Οσετίας, στον Καύκασο και βρισκόταν στην οδό Κομιντέρν ακριβώς δίπλα στον αστυνομικό σταθμό της περιοχής. Είχε περίπου 60 δασκάλους και περισσότερους από 800 μαθητές. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2004 στο σχολείο βρισκόταν μεγάλος αριθμός ανθρώπων, μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες μέρες, καθώς την ημέρα αυτή, που είναι γνωστή στη Ρωσία ως «Ημέρα της Γνώσης», τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς και άλλους συγγενείς παρακολουθούν εκδηλώσεις που γίνονται στα σχολεία τους για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στην εκπομπή ξεδιπλώνεται το χρονικό της Σφαγής μέσα από τις μαρτυρίες των επιζώντων.
Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, οι «Αποσκευές» φέρνουν μαζί τους το χρονικό και τις μαρτυρίες των Ρωμιών της Πόλης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955. Το αφιέρωμα θα μεταδοθεί 10 με 12 το βράδυ, ακριβώς 65 χρόνια μετά το πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Μέσα από σπάνιο ηχητικό υλικό και προφορικές καταγραφές και με τη βοήθεια αυτοπτών μαρτύρων που έζησαν τα γεγονότα, ξεδιπλώνεται όλο το χρονικό της υπόθεσης που σημάδεψε βαθιά τους Ρωμιούς της Πόλης και οδήγησε στη σταδιακή συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας.