ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες έκαψε ξανά την ενημέρωση

Πριν από πέντε εβδομάδες γράφαμε για την μεγάλη πυρκαγιά στις Κεχριές Κορινθίας, την οποία πολλά διαδικτυακά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δεν είδαν ποτέ. Χτες ήταν η σειρά των Μυκηνών να καούν και να ξεδιπλωθεί σε όλο του το μεγαλείο ο φιλοκυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός.
Πολλές ιστοσελίδες δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο να καλύψουν το.. θέμα. Μια ανάρτηση κάπου χαμηλά στη σελίδα και βγήκε η υποχρέωση. Κάποια άλλα έπαιξαν με τη νοημοσύνη του αναγνωστικού τους κοινού: «Μυκήνες: Σώθηκαν από την πυρκαγιά λόγω σωστών μέτρων» ήταν ο εύγλωττος τίτλος του Liberal.gr, που δημοσίευε παράλληλα σοκαριστικές φωτογραφίες με τις φλόγες να γλείφουν τις αρχαιότητες. Άλλα μέσα, όπως η δημόσια ΕΡΤ, επέλεξαν να εμφανίσουν το θέμα μετά από ρεπορτάζ για τα τελευταία μπάνια του κόσμου.
Και το Υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται, πάντως, πως ζήλεψε τον συμπαθέστατο «αντιπρόεδρο του Εδεσσαικού». Σε ανακοίνωσή του ανέφερε μετά βεβαιότητας ότι «η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες», αλλά άφηνε και μια «πισινή» συμπληρώνοντας «όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».
Αμέσως παρακάτω στην ανακοίνωση το υπουργείο ανέφερε: «Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών»!
Πώς είναι δυνατόν να μην προκλήθηκαν ζημιές αλλά να επλήγησαν ολόκληρες περιοχές;
Το ζήτημα δεν εξαντλείται πάντως στις λεκτικές ακροβασίες που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι συνεργάτες της κ. Μενδώνη για να καλύψουν σοβαρές ελλείψεις και ολιγωρίες. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης των εκατοντάδων χιλιάδων της Λίστας Πέτσα μπορούν να καλύψουν την άβολη πραγματικότητα:
Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, κάηκε. Και η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός.
AΥΓΗ